Juncker: felébresztették a Lisszaboni Szerződés alvó hercegnőjét

2017. június 22.
Támogatta az Európai Tanács az európai védelmi együttműködés mélyítését, a képességek erősítését, és ennek örvén elfogadták azt a bizottsági javaslatot is, hogy hozzanak létre külön Európai Védelmi Alapot – jelentette be Jean-Claude Juncker európai bizottsági, és Donald Tusk, európai tanácsi elnök, a brüsszeli EU-csúcs csütörtöki munkanapjának félidejében tartott közös sajtóértekezletükön.

Jó bizonyítványt kapott az EU-török menekültügyi egyezmény

2017. június 13.
Mintegy 97 százalékkal visszaesett a Törökországból érkező menekültek belépése EU- területre az Ankarával kötött menekültügyi megállapodás óta – állapította meg a megállapodás végrehajtásáról készült ötödik bizottsági jelentés, amely ugyanakkor nagyobb erőfeszítést szorgalmaz a görög szigetekről történő visszaküldéseknél. Bizakodással értékelte a testület az afrikai partnerországokkal épülő partnerségi együttműködést is.

EU védelmi unió a napirenden

2017. június 7.
Védelmi és biztonsági unió megteremtése is a lehetséges opciók között szerepel az Európai Bizottság újabb „együtt gondolkodási papírjában”, amelyet szerdán mutatott be Brüsszelben Federica Mogherini külkapcsolatokért felelő bizottsági alelnök, EU külkapcsolati főképviselő, és Jyrki Katainen, gazdasági növekedésért felelő alelnök.

A NATO-ban is számonkérik a tagállami ráfordításokat

2017. május 26.
A terrorizmus elleni harc és az észak-atlanti szövetség finanszírozása jelentette a kiemelt témákat a Donald Trump részvételével megtartott csütörtöki brüsszeli NATO-csúcson, amelyek közül az amerikai elnök a szerinte elégtelen tagállami védelmi ráfordítások kérdésének adott nagy nyomatékot. Megoszlottak a vélemények arról, hogy mennyiben volt egyértelmű az amerikai kötelezettségvállalás a közös biztonsági garancia fenntartása mellett.

Nyugtatóval várják Trumpot a "potyautasok"

2017. május 24.
Az európai szövetségesek az USA transzatlanti biztonság melletti elköteleződésének megújítását, az amerikaiak pedig az európaiaknak a költségekhez való nagyobb hozzájárulását várják attól a kurtán furcsa néhány órás NATO-csúcstalálkozótól, amit a szervezet új székházának avatása alkalmából csütörtökön délután tartanak Brüsszelben. Donald Trump és ezerfős kísérete már szerda délután leszállt Brüsszelben, a szó szoros értelmében megbénítva a belga főváros életét.

Archív dossziék (2002-2010)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Beletört a bicska a menekültügyi reformba, félrerakják
  • Elkezdődtek a tárgyalások a brit kilépésről
  • Nem tiltott el Brüsszel a "Heineken-törvénytől"
  • Szerény magyar helyezés az innovációs eredménytáblán
  • Simán vette az akadályt a bolgár biztosjelölt
Twitter
Facebook