Budapest igazolást lát a VB ukrán szakvéleményében

2017. december 11.
Saját és immár az EU álláspontjának megerősítését látja a Velencei Bizottság ukrán oktatási törvényről készült jogi szakvéleményében Magyarország, amely most a jogszabály ominózus 7-ik cikkének módosítását várja Ukrajnától.

Az EU tagjai nem követik Trump húzását

2017. december 11.
Az EU tagállamai nem fogják követni az Egyesült Államokat és nem fogják Jeruzsálembe költöztetni diplomáciai képviseleteiket – közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, elutasítva a Brüsszelben tárgyaló Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnöknek ezt a felvetését. Szijjártó Péter megerősítette, hogy a két állami megoldás elfogadásán alapuló magyar politika változatlan.

EU-magyar egymásratalálás az ukrán törvény ügyében

2017. december 8.
Az EU most már saját elvárásaiként fogalmazza meg a magyar követeléseket Ukrajnával szemben a vitatott oktatási törvény kapcsán – közölte az EU-ukrán társulási tanács pénteki ülését követően Szijjártó Péter külügyminiszter. A Velencei Bizottság várakozások szerint a hétvégén hozza nyilvánosságra a törvényről készült szakvéleményét, és uniós oldalról abból indulnak ki, hogy elmarasztalás esetén Kijev korrigálni fog.

Mérsékelt sikerrel járt az ukrán lobbizás

2017. november 24.
Magyarország mindaddig keresztbe fekszik Ukrajna európai integrációs törekvéseinek, ameddig az nem állítja vissza a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség oktatási jogait – közölte a Keleti Partnerségi csúcs közben Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. Petro Porosenko ukrán elnök eközben kijárta Jean-Claude Junckernél azt, hogy a Bizottság négy megvalósíthatósági tanulmányt készítsen Kijev esetleges digitális és energia uniós, vámuniós és schengeni csatlakozásáról.

Lukasenkót meghívták, mégsem jön Brüsszelbe

2017. november 21.
Sorrendben ötödik csúcstalálkozójára készül pénteken az EU és hat keleti partnere, de az elsőre, amire a fehérorosz diktátort, Alekszandr Lukasenkót is meghívták, aki mégis külügyminiszterét küldi Brüsszelbe. A nemzeti kisebbségeket hátrányosan érintő ukrán oktatási törvényről is megemlékezik majd a pénteken elfogadandó közös nyilatkozat.

Archív dossziék (2002-2010)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook