Brüsszel jobb gázalkut szeretne Közép-Európának

2017. június 15.
Az épülő Északi Áramlat 2 gázvezeték által a közép- és kelet-európai gázpiacra és Ukrajnára kifejtett negatív hatások mérséklésének szándéka vezette az Európai Bizottságot, amikor mandátumot kért a tagállamoktól egy speciális jogi megállapodás kitárgyalására Oroszországgal – nyilatkozta a BruxInfo kérdésére Maros Sefcovic, a testület energiaunióért felelős alelnöke, aki szerint a jogi bizonytalanság megszüntetése a Gazpromnak is érdeke.

Szabad kezet kér Brüsszel az orosz gázszerződés kitárgyalására

2017. június 10.
Az Európai Bizottság pénteken mandátumot kért a tagállamoktól egy eddig precedens nélküli megállapodás kitárgyalására Oroszországgal, ami szándékai szerint elejét venné egy jogi vákuumhelyzetnek az Északi Áramlat 2 gázvezeték EU-területen kívül eső szakaszán. Ez a második eset, hogy Brüsszel nemzetközi gázegyezményt kötne a tagállamok megbízásából.

Jogi vákumba kerülhet az Északi Áramlat

2017. június 6.
Az Európai Bizottság napokon belül előterjeszti azt a jogszabályi javaslatot, amelyben mandátumot fog kérni a tagállamoktól az Északi Áramlat 2 gázvezeték jogi vonatkozásainak kitárgyalására Oroszországgal – erősítette meg kedden a testület szóvivője. Bár Brüsszel nem támogatja a projektet, nem áll módjában annak politikai alapon történő blokkolása.

Nyitott könyvek lesznek a gázkerszerződések

2017. május 8.
Az árakra vonatkozó információk kivételével majdnem minden meglévő, illetve a jövőben kötendő gázkereskedelmi szerződés összes adataiba betekinthet majd indokolt esetben az Európai Bizottság a gázbiztonsági jogszabály-tervezet értelmében, amiről a napokban állapodott meg az Európai Parlament a Tanáccsal. Magyarországon kizárólag az MVM által kötött, illetve kötendő hosszú távú gázszállítási szerződéseket érintik majd az átláthatósági szabályok.

Még mindig gubanc van az energiaszabályozással

2017. április 27.
Az Európai Bizottság csütörtökön felszólította Magyarországot, hogy maradéktalanul tegyen eleget a harmadik energiaügyi csomag rendelkezéseinek. Brüsszel szerint a magyar szabályozás még mindig indokolatlanul korlátozza a piaci szereplőket azon jogukban, hogy a szabályozó hatóság hálózati díjakat érintő döntéseivel szemben teljes körű bírósági felülvizsgálatot kérhessenek.

Archív dossziék (2002-2010)

Twitter
Facebook