Szófia mindenáron elkerülne egy lengyel szavazást

Büntetésnek érezné a felzárkóztatási források 2020 utáni drasztikus csökkentését, és minden tőle telhetőt meg fog tenni ennek elkerülése érdekében – jelentette ki csütörtökön Szófiában Bojko Boriszov, bolgár miniszterelnök, aki szerint a 7-ik cikk szerinti eljárás elindítása Lengyelországgal szemben veszélyes precedenst teremtene. Bulgária féléves soros elnöki időszaka alatt nem tervez szavazást a Tanácsban az eljárás elindításáról.
A bolgár miniszterelnök úgy érzi, hogy a kohéziós források drasztikus megnyírbálása 2020 után igazságtalanul büntetné a felzárkózás szakaszában lévő uniós tagállamokat, és ezért minden tőle telhetőt megtesz majd ennek elkerülése érdekében. „Büntetésnek éreznénk, mert szeretnénk felzárkózni, és közelebb kerülni fejlettségben az EU gazdagabb országaihoz” - jelentette ki a BruxInfo kérdésére Bojko Boriszov, aki csütörtökön a bolgár soros EU-elnökség nyitánya alkalmából nyilatkozott Szófiában brüsszeli tudósítóknak.
 
Emlékeztetett rá, hogy a brit kilépés miatt az EU-nak valószínűleg szorosabbra kell majd húznia a nadrágszíjat, mert évi 10 milliárd euró hiányozni fog a költségvetésből. Boriszov úgy vélekedett, hogy minden válóperben a gyermekek húzzák a rövidebbet. „A Brexitnél mi vagyunk ezek a gyerekek, akik szenvednek amiatt, hogy nem lesz elég pénz” - mondta.
 
Nyilvánvalóvá tette, hogy nem lelkesedik az uniós kifizetések politikai feltételekhez kötéséhez, de elismerte, hogy mindkét tábornak lehetnek hathatós érvei. Ha az EU a jogállami elvek betartatását mégis egyféle korbácsként kívánná használni, akkor viszont szerinte ügyelni kell arra, hogy a szabályok egyformák legyenek mindenki számára, és mérhető, nagyon specifikus indikátorok alapján formáljanak véleményt.
 
Bulgária miniszterelnöke – aki ebben a félévben az EU soros elnöki teendőit is ellátja – egyértelművé tette, hogy nem támogatja a 7-ik cikk szerinti eljárást Lengyelországgal szemben, ez ugyanis véleménye szerint „nagyon veszélyes precedenst teremtene”. „Azt nem tudom megítélni, hogy Lengyelország tiszteletben tartja-e a jogállami elveket, mert ez az egész eléggé homályos. Remélem Varsó olyan értelemben reagál majd, hogy ez ne váljon szükségessé. Mert ha mégis szavazni kell majd, akkor előtte nagyon álmatlan éjszakánk lesz, és én ezt szeretném elkerülni” - fejtegette.
 
Lilyana Pavlova, Bulgária EU-ügyekért felelős minisztere a BruxInfo kérdésére válaszolva világossá tette, hogy Szófia ebben a félévben nem tartja reálisnak a szavazást a Tanácsban a Lengyelország elleni eljárás elindításáról. Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság decemberben ezt javasolta, a tagállamok és az Európai Parlament térfelére dobva a labdát. Pavlova szrint ugyanakkor a téma körbejárásához idő kell. A bolgár tervek szerint az általános ügyek tanácsa februárban vitatná meg először a kérdést, amelyet márciusban vagy áprilisban a lengyel kormány meghallgatása követne.
 
A miniszter ugyanakkor biztosra mondta, hogy a második félév előtt nem kerül sor szavazásra. A szabályok értelmében a tagállamok négyötödes többségének, összesen 22 országnak kell egyetértenie a Bizottság javaslatával ahhoz, hogy elinduljon a 7-ik cikk szerinti eljárás. Ez első körben még nem a jogállami elvek megsértését állapítaná meg, hanem azt, hogy ennek a veszélye egyáltalán fennáll-e. Ha igen, akkor elindul egy párbeszéd a tagállammal, aminek során a Tanács ajánlásokkal is fordulhat az uniós partnerhez.
 
Úgy tudjuk, hogy az Európai Bizottságban felhúzták a szemöldöküket arra a hírre, hogy a bolgár elnökség átpasszolná a tanácsi szavazást a következő, osztrák elnökségnek. Brüsszelben ugyanis abbúl indulnak ki, hogy a szavazást még ebben a félévben meg kellene tartani.
 
Pavlova azt is elmondta lapunknak, hogy mérsékelten optimista a tekintetben, hogy június végéig sikerül nyélbe ütni az alkut a dublini menekültügyi reformról és azon belül is a kötelező menekültkvóták kérdéséről. Ennek azonban véleménye szerint minimális előfeltétele, hogy stabil kormányok alakuljanak Németországban és Olaszországban.
 
Bulgária soros elnökként egyik lehetőséget sem zárja ki, így azt, hogy konszenzussal hozzanak döntést a jogszabályról, de azt sem, hogy minősített többséggel.
 
Arra a kérdésre, hogy vajon szerinte a menekültek kötelező elosztása is része lesz-e a végleges alkunak, az EU-ügyi miniszter közölte, támogatják a szolidaritást, de azt is látni kell, hogy nem lehet az egyik országba áthelyezett embereket kényszerrel helyben marasztalni. Ezért Szófia „hetékony” megoldásban és „valami pótlólagosban” gondolkozik, mondta, de nem árult el közelebbit.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook