Bulgária a színfalak mögött már készül az euróra

Brüsszel, 2018. január 10.
Konkrét intézkedések, így a roaming díjak csökkentésével próbálná a következő hat hónapban visszaadni a nyugat-balkáni országok európai integrációba vetett hitét az EU soros bolgár elnöksége, amely továbbra is konszenzuális döntést keres a menekültügyi szolidaritás kérdésében - közölte a BruxInfóval az ország állandó brüsszeli képviselője. Szófia közben csendben készül hivatalos felvételi kérelme benyújtására az eurózónába.
Konszenzusos megoldást keres a dublini menekültügyi reformok kérdésében az EU január 1-jén hivatalba lépett soros bolgár elnöksége. Ezt az ország állandó brüsszeli képviselője (EU-nagykövete) közölte a BruxInfo kérdésére. ""A közmegegyezésre szeretnénk hagyatkozni és minden tőlünk telhetőt megtenni ennek érdekében a következő félévben" - szögezte le Dimitar Cancsev.
 
Emlékezetes, hogy a migráció belső dimenziójáról decemberben tartott állam- és kormányfői vita alkalmából felerősödött azoknak az országoknak a hangja, amelyek készek lennének minősített többségi szavazással kenyértörésre vinni a dolgot a V4-kel a jövendőbeli kötelező menekültkvóták ügyében, amennyiben a júniusi EU-csúcson nem sikerülne konszenzusra jutni a menekültügyi reformok kérdésében.
 
Szófia most először áttekinti az előző három soros elnökség munkáját és eredményeit, és megpróbál ezek szintetizálása révén továbblépni a dossziéban - hangsúlyozta az ország EU-nagykövete.
 
Cancsev azt is előrevetítette, hogy a Lengyelországgal szemben a jogállamiság megsértésének veszélye miatt a Bizottság által kezdeményezett EU-szerződés 7-ik cikke szerinti eljárásról legkorábban februárban tárgyalhatnak először az általános ügyek tanácsának keretében az EU28-ak.
 
Bulgária a nagykövet szavai szerint nagy erőket kíván mozgósítani a Nyugat-Balkán európai perspektívájának megerősítése érdekében. Cancsev szerint ugyanis a térség országai a belső válságainak leküzdésére koncentráló EU közömbössége miatt elveszítették a fonalat és máshol, más országoknál kezdtek új növekedési források után nézni. A diplomata úgy véli, hogy most, hogy az EU újra rátalált a növekedés útjára, fontossá vált hitelességének helyreállítása is.
 
A bolgár elnökség ezért májusban Szófiában egy csúcstalálkozót szervez az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok vezetőinek részvételével. Bulgária szerint ugyanakkor nem elegendők a szóbeli gesztusok, a gyakorlatban is tenni kell a régió közelítése érdekében. Ilyen területnek nevezte például a Nyugat-Balkánt az EU-val összekötő infrastrukturális kapcsolatok erősítését. Szófia azon lesz, hogy Szerbia és Macedónia is élvezhesse előnyeit például a roaming díjak EU-n belüli eltörlésének, annál is inkább, mert a két ország között például most 2-3-szor annyiba kerül a kommunikáció, mint Európában.
 
A diplomata ugyanakkor elismerte, hogy nem szabad túlzottan nagy várakozásokat kelteni.
 
A bolgár elnökség a Nyugat-Balkán esélyeinek javítása mellett a növekedésre, a gazdasági és monetáris unió mélyítésére, az állampolgárok biztonságára és a digitális reformra kíván fókuszálni elnökségének hat hónapja alatt.
 
Semleges szerepénél fogva bolgár részről nem kommentálták azt az információt, miszerint Románia június előtt ki szeretne erőszakolni egy szavazást a Tanácsban a két ország schengeni csatlakozásáról. Dimitar Cancsev emlékeztetett rá, hogy a Bizottság már 2011-ben alkalmasnak találta a két tagállamot, de egyes tagállamok a mai napig blokkolják a belépést. Bolgár részről remélik, hogy a bolgár határon tett helyszíni szemlék és egyéb tapasztalatok meggyőzik a hezitálókat is arról, hogy felengedjék a sorompót.
 
Az ország EU-nagykövete elismerte, hogy kormánya tapogatózó tárgyalásokat folytat az eurózóna tagjaival és az Európai Központi Bankkal az eurócsatlakozásról. A felkészülés javában folyik a tagságim kérelem benyújtására, ennek várható időpontjáról azonban a diplomata nem kívánt közelebbit elárulni, arra hivatkozva, hogy ettől kifejezetten eltanácsolták őket.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook