Juncker kész együttműködni az új bécsi kormánnyal

Az Európai Bizottság elnöke Európa-barát programja és cselekedetei alapján kívánja megítélni a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt részvételével megalakult új bécsi kormányt, és nem lát okot arra, hogy másképpen viszonyuljon hozzá, mint az ugyancsak szélsőjobboldali pártokat a sorai közt tudó más európai kabinetekhez. Sebastian Kurz, az új osztrák kancellár kedd este látogatott Brüsszelbe, hogy eloszlassa az esetleges kételyeket.
„Az új osztrák kormány egyértelműen Európa-párti programot hirdetett meg, és neki is kijár az, ami más kabineteknek is, hogy a cselekedetei alapján fogunk ítéletet mondani róla” - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki kedd este találkozott Sebastian Kurz, új osztrák kancellárral.
 
A 31 éves ifjú kancellár brüsszeli látogatásának pikantériája, hogy az Osztrák Néppárt 2000 után a napokban újra a nyíltan szélsőjobboldali nézeteket valló Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) alakított kormánykoalíciót. Jörg Haider egykori pártja adja majd az új jobboldali kormány külügy-, belügy- és védelmi miniszterét, vagyis az ún. erőminisztériumokat.
 
Kurz kinevezése utáni első útja Brüsszelbe vezetett, hogy az uniós intézményeket biztosítsa kormányának Európa-párti irányvonaláról. Jean-Claude Juncker – akivel Donald Tusk európai tanácsi elnök után, és Antonio Tajani EP-elnök előtt folytatott megbeszélést az új kormányfő – lényegében áldását adta a szélsőjobboldalt is magába foglaló osztrák kormánykoalícióra, amikor kijelentette, nem lát okot Ausztria eltérő kezelésére más tagállamokhoz képest, ahol szintén jelen vannak szélsőjobboldali erők a kormányban. Példaként hozta fel Alexis Ciprasz görög kormányát, de Bulgáriát és Szlovéniát is név szerint említette.
 
Azt is hozzátette, hogy a biztosi testület tagjai ugyanúgy szóba állnak majd az osztrák kormány szabadságpárti tagjaival, mint másokkal.
 
Juncker arra is felhívta a figyelmet, hogy annak idején 2000-ben Bécs 14 uniós partnere és nem az uniós intézmények próbálták meg elszigetelni Ausztriát, miután Jörg Haider pártja koalícióra lépett az Osztrák Néppárttal.
 
Kettejük tárgyalását követően Sebastian Kurz nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy Ausztria Európa-barát ország, amely aktívan alakítani kívánja az U-t. Az osztrák kancellár szavai szerint Ausztria hozzá szeretne járulni egy, a jelenleginél erősebb EU létrejöttéhez, és különösen fontosnak tartja a a szubszidiaritás elvének erősítését, és azt, hogy az EU kicsi maradjon kicsi ügyekben.
 
A kancellár lényegesnek nevezte az illegális migráció elleni küzdelmet, de azt is, hogy mindenhol tiszteletben tartsák a jogállami értékeket. Hozzátette, hogy Bécs ahogy eddig is, ezután is hidakat kíván verni az EU-belül és kívül Kelet és Nyugat között.
 
„Elfogadjuk a menekültek áthelyezéséről szóló döntéseket, de önmagában ez nem lehet a válasz a migrációs válság megoldására” - fejtette ki a kancellár egy újságírói kérdésre.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook