Varsó a 7-ik cikk kapujában

Ha csak Varsó az utolsó pillanatban nem csinál hátraarcot, az Európai Bizottság jövő héten kezdeményezheti Lengyelországgal szemben az EU-Szerződés 7-ik cikke szerinti eljárás első fokának elindítását. Mateusz Morawiecki, a debütáló lengyel miniszterelnök ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján már szinte kész ténynek vette.
Az igazságszolgáltatásról szóló két lengyel törvény alsóházi megszavazása után az Európai Bizottság arra készül, hogy korábbi figyelmeztetését valóra váltva jövő szerdán kezdeményezze az EU-Szerződés 7-ik cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben. Ha így lesz, akkor ez lesz az első alkalom, hogy egy országgal szemben jogi eljárás indul a jogállami elvek sérülésének veszélye miatt.
 
„Nem nagyon maradt más választásunk. A nyáron világosan meghúztunk egy vörös vonalat Varsó előtt, amit a két törvény elfogadásával átlépett” - közölte csütörtökön egy EU-diplomata. Megfigyelők szerint a lengyelek még elkerülhetik a lépést, ha a szenátus nem szavazza meg a két törvényt, illetve utolsó mentsvárként Andrzej Duda elnök ismételten megvétózza azt, aminek lengyel források szerint kicsi a valószínűsége.
 
A Bizottság várhatóan csak akkor lép, ha a jogszabályok törvényerőre emelkednek.
 
Mateusz Morawiecki, a csak néhány napja kinevezett új lengyel miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján már szinte kész tényként kezelte a 7-ik cikk szerinti eljárás kezdeményezését. Morawiecki előzőleg tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, és néhányan arra számítottak, hogy valamilyen ígéretet hoz magával. A kormányfő azonban nem tett semmilyen engedményt, és azt a benyomást keltette, hogy Lengyelország már az eljárás keretében kész megvédeni magát.
 
Az Európai Bizottságnál sem feltétlenül ért egyet mindenki a radikális lépéssel. „Még nem értük el ezt a szakaszt. Remélem nem is fogjuk, és nagyon nem vagyok híve az atomfegyverek bevetésének. A jövő héten újra megvitatjuk a jogállamiság helyzetét Lengyelországban” - közölte egy EU-diplomata.
 
Miután a 7-ik cikk szerinti eljárást közkeletűen nukleáris opcióként is szokták emlegetni, ez a kijelentés némi zavart kelthet. A látszólagos ellentmondásra az lehet a magyarázat, hogy jelen esetben még csak a 7-ik cikk első paragrafusáról van szó, amely nem a szankciókról szól, hanem csupán annak megállapításáról, hogy egy országban valóban egyértelmű fenyegetésnek vannak-e kitéve a jogállami értékek.
 
A szerződés értelmében a Bizottság javaslatára a tagállamokból álló Tanácsnak kell négyötödös többséggel megállapítania, hogy fennáll-e ez a helyzet, és az Európai Parlament kétharmadának a beleegyezése is szükséges. Csak ezt követően egy későbbi szakaszban léphetne tovább az eljárás, amely közben egy ponton az Európai Tanács egyhangú döntése (Varsó szavazata nem számítana) nélkül nem lehetne szankcionálni a tagállamot például szavazati jogának felfüggesztésével.
 
Elemzők szerint az Európai Bizottság – amely most már lassan két éve viaskodik a jogállami mechanizmus keretében Varsóval – nincs könnyű helyzetben. Ha elnézi a lengyelek dacos lépését és nem tesz semmit, azzal nevetség tárgyává teheti magát. Ha pedig kezdeményezi a 7-ik cikk szerinti eljárást, de – amire nagy esély van – az nem vezet eredményre, akkor kifogy az eszközökből. Igaz, ebben az esetben már a tagállamokat terhelné a felelősség.
 
Ismeretes, hogy nemrég az Európai Parlament is határozatot fogadott el, amiben a 7-ik cikk aktiválására való előkészület jegyében egy országjelentés elkészítését kérte az állampolgársági szakbizottságtól (LIBE). Erről azonban csak később szavazhatna az EP plenárisa.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook