Budapest igazolást lát a VB ukrán szakvéleményében

Saját és immár az EU álláspontjának megerősítését látja a Velencei Bizottság ukrán oktatási törvényről készült jogi szakvéleményében Magyarország, amely most a jogszabály ominózus 7-ik cikkének módosítását várja Ukrajnától.
A magyar kormány megítélése szerint a Velencei Bizottság hétfőn közzétett jogi véleménye egyértelműen visszaigazolja azokat az aggodalmakat, amiket Budapest és most már az EU is az ukrán oktatási törvény kapcsán megfogalmazott. „A Velencei Bizottság is világossá teszi… Innentől kezdve Kijevnek már nincs más dolga, mint az, hogy megfeleljen az ajánlásoknak” - jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben, röviddel azután, hogy napvilágot látott a jogi állásfoglalás.
 
Ukrán részről még a végleges szakvélemény publikálása előtt reagáltak, és az ukrán hírügynökség az ukrán pozíciót megerősítő értelmezését adta a dokumentumnak.
 
A magyar külügyminiszter ugyanakkor a VB szakvéleményből idézve próbálta bizonyítani hétfőn ennek ellenkezőjét. Emlékezetes, hogy a magyar fél három elvárást is támasztott Kijevvel szemben. Ebből az első a magyar nemzeti kisebbséggel (mintegy 150 ezer fő) való előzetes konzultáció hiányát, illetve elégtelenségét tette szóvá és a törvény elfogadását összekötötte az ottani magyarok beleegyezésével.
 
A VB állásfoglalása ebben a tekintetben megerősíti, hogy az ukrán törvény 7-ik cikkelyének végleges verziója jelentősen eltér attól, amit a kijevi hatóságok előzetesen a magyar kisebbség képviselőivel leegyeztettek. Azt is megemlíti, hogy a szöveg a parlamenti vita szünetében változott hirtelen. A Velencei Bizottság azt ajánlja az ukrán hatóságoknak, hogy új párbeszédet folytassanak le a magyar kisebbség képviselőivel.
 
A másik magyar elvárás – a vonatkozó nemzetközi megállapodásokkal összhangban – a nemzeti kisebbség szerzett és gyakorolt jogainak a megőrzése volt, illetve annak kikötése, hogy a létező jogok nem csorbulhatnak. Erre a szempontra a magyar külügyminiszter szerint a VB állásfoglalása is egyértelműen felhívja a figyelmet, továbbá kimondja, hogy „a törvény jelentős visszalépés a saját anyanyelven való tanulás szempontjából, és aránytalan beavatkozás a kisebbségek jogaiba”.
 
Ami a harmadik feltételt – a VB véleményének a teljes végrehajtását – illeti, Szijjártó idézett a szövegből, miszerint „mindent figyelembe véve bizonyosan a 7-ik cikkely módosítása lenne a megfelelő megoldás, illetve az, hogy azt egy világos szöveggel helyettesítsék.
 
A külügyminiszter szerint a VB állásfoglalása egyértelmű, és azt nem lehet kétféleképpen értelmezni. Elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján nem túl derűlátó, ám Ukrajnán a sor, hogy bizonyítsa az európai integráció melletti elkötelezettségét. Magyarország pedig addig nem tudja támogatni Ukrajna közeledését, amíg a magyar nemzeti kisebbség oktatási jogai helyre nem állnak.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook