Az EU tagjai nem követik Trump húzását

Brüsszel, 2017. december 11.
Az EU tagállamai nem fogják követni az Egyesült Államokat és nem fogják Jeruzsálembe költöztetni diplomáciai képviseleteiket – közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, elutasítva a Brüsszelben tárgyaló Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnöknek ezt a felvetését. Szijjártó Péter megerősítette, hogy a két állami megoldás elfogadásán alapuló magyar politika változatlan.
Két és fél órás megbeszélést tartott hétfőn reggel Brüsszelben az izraeli miniszterelnök az EU28-ak külügyminisztereivel. Az utóbb konstruktívnak, de kíméletlenül őszintének minősített beszélgetésből az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján azt a következtetést vonta le, hogy Benjamin Netanjahu teljesen egységes uniós állásponttal szembesült.
 
„Figyelemreméltó egységet mutattak a tagállamok. Az EU28-ak világos és egységes üzenetet küldtek az izraeli miniszterelnöknek. Ez pedig az, hogy kizárólag a két államon alapuló megoldás szavatolhatja a tartós békét” - szögezte le Federica Mogherini.
 
A főképviselő azt is nyilvánvalóvá tette, hogy Netanjahu illúzióban ringatja magát, ha arra számít, hogy a Trump-kormányzat döntése a nagykövetség Jeruzsálembe való átköltöztetéséről az EU-n belül bárki részéről is követőre talál. Az izraeli kormányfő röviddel előtte arra biztatta az unió tagjait, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját.
 
Brüsszelben múlt héten feltűnést keltett, hogy Magyarország megakadályozta egy, az amerikai lépést elmarasztaló közös nyilatkozat elfogadását. Ennek hiányéban Federica Mogherini főképviselői minőségében tett egy nyilatkozatot. Az Európai Külügyi Szolgálatnál (EKSZ) igyekeztek kisebbíteni az ügy jelentőségét, lényegesnek nevezve azt, hogy az EU lehetőleg minél gyorsabban reagáljon az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe való átköltöztetéséről szóló döntésre.
 
Szijjártó Péter még pénteken értésre adta, hogy a tartalom, azaz a két – izraeli és független palesztin – államra épülő megoldásra vonatkozó magyar politika változatlan, a magyar diplomáciának azonban fenntartásai voltak a formával szemben. Azaz Budapest helyteleníti, hogy az EU közös nyilatkozatban reagáljon egy amerikai döntésre. Ha ezt a tagállamok fontosnak érzik, akkor tegyék meg saját hatáskörben – így a magyar diplomácia vezetője.
 
Megfigyelők rámutatnak, nem először fordul elő, hogy Magyarország a többi tagállamtól eltérő álláspontot követ egy Izraellel kapcsolatos kérdésben. A külügyminiszter is szóba hozta, hogy Budapest korábban nem volt hajlandó végrehajtani azt a bizottsági ajánlást, aminek értelmében megkülönböztető címkékkel kellett volna ellátni az ENSZ által elismert határokon túl található izraeli telepekről származó termékeket.
 
A magyar külügyminiszter a hétfői eszmecserén a huzamosabb ideje jégre tett EU-izraeli társulási tanács összehívását szorgalmazta.
 
Federica Mogherini eközben nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az EU28-ak egységesek Izrael kérdésében és nincs tagállam, amelyik kilógna a sorból. „Senkitől nem hallottam még semmilyen más elképzelést. A két államra épülő az egyetlen reális megoldás, mert egy állam nem fogja garantálni senkinek a jogait, illetve a hosszú távú érdekeit” - szögezte le az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki közölte, hogy januárban Mahmud Abbász palesztin elnök lesz az EU-külügyminiszterek vendége.
 
Mogherini azt is világossá tette, hogy az EU nem készül új békekezdeményezésre, hanem az összes érdekelttel együttműködve próbálja elérni azt, hogy újraindítsák a békefolyamatot.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook