Megvan az áttörés Brexit-ügyben

Brüsszel, 2017. december 8.
Az EU-brit kilépési tárgyalások második szakaszába történő átlépést javasolja az Európai Bizottság azt követően, hogy Theresa May és Jean-Claude Juncker pénteken korán reggel áttekintették a legfrissebb brit javaslatot a még nyitott ügyekben, és az új verziót minden fél elfogadhatónak találta. Donald Tusk már vissza is igazolta a fejleményt, és ő is hasonló szellemben tájékoztatta a tagországok vezetőit.
A változás a brit miniszterelnök hétfői előterjesztéséhez képest - amit akkor perceken belül megfúrt a kormányát támogató észak-ír Demokratikus Unionista Párt - hogy az új verzió egyfelől leszögezi: Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti kapcsolatot (így a közöttük húzódó szárazföldi határvonal kezelését) az EU-brit kilépési tárgyalás második szakaszában véglegesedő, leendő új "kereskedelmi partnerség" mibenléte fogja pontosan meghatározni.

Másfelől, arra az esetre, ha nincs megállapodás ilyen "partnerségről", akkor a brit kormány maga fog javaslatot tenni a tartomány különleges helyzetének a tiszteletben tartására. Amennyiben ez sem kap kellő támogatást, arra az esetre Egyesült Királyság előzetesen kötelezettséget vállal, hogy piacszabályozásában minden olyan esetben "teljes egészében igazodni fog" az EU belső piacának szabályozásához, ameyeket lefed az 1998-as - észak-ír békemegállapodás feltételeit rögzítő - Nagypénteki Megállapodás.

A brit kormány ezzel egy időben az EU-brit tárgyalások mostani szakaszát lezárni hivatott új közös megállapodásban tételes kötelezettséget vállalt arra is - immár az észak-ír unionisták aggodalmaira válaszul -, hogy sohasem fog eltérő szabályozási környezetet teremteni Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között.

A pénteki kora reggeli forduló után Jean-Claude Juncker bizottsági elnök "fair egyezségnek" nevezte a végül megszületett szöveget, amit egyúttal a tárgyalások "első áttörésének" is minősített. Michel Barnier EU-főtárgyaló a maga részéről szintén arról beszélt, a fejlemények fényében a Bizottság immár úgy látja, hogy "elegendő haladás" történt az első tárgyalási szakasz mindhárom, kulcsfontosságúnak minősített területén.

A másik két területen - a pénzügyi kötelezettségvállalásnál és az egymás területén élő állampolgárok jogbiztonsága kapcsán - a Bizottság elégedetten nyugtázta, hogy az Egyesült Királyság részint kötelezettséget vállalt, hogy az eredetileg EU28-ak által tett valamennyi vállalást továbbra is mind a 28 ország, így köztük Nagy-Britannia is tiszteletben fogja tartani, részint pedig végső formulát találtak az Európai Bíróság kilépés utáni szerepkörére is.

Ez utóbbi lényege, hogy a brit tagság megszűnte után a luxembourgi bíráknak még nyolc éven át bizonyos ráhatásuk marad a brit területen élő EU-polgárok ügyei kapcsán. E szerint a megállapodás a luxembourgi bíróság véleménye iránt "megfelelő figyelmet" ír elő a brit bíróságok számára minden ilyen esetben.

Donald Tusk európai tanácsi elnök alig egy órával a péntek reggeli EU-brit közös közlemény megszületése után már arról tájékoztatott, hogy a maga részéről a megállapodásban foglaltak szellemében megküldte azon iránymutatásokat az EU-huszonhetek vezetőinek, amelyek mentén a csütörtök-pénteki brüsszeli csúcstalálkozón a szükséges döntéseket meghozhatják. Ezek részint az első szakaszban bekövetkezett "elegendő haladás" megállapítását jelentik majd, részint pedig új mandátumot szabnak majd meg Michel Barnier számára, hogy kezdjen "tájékozódó jellegű tárgyalást" brit partnereivel egy majdani EU-brit kereskedelmi kapcsolatrendszer mibenlétéről.

A pénteki May-Juncker egyezséget az ír érintettek elégedetten nyugtázták. Észak-ír részről Arlene Foster, a DUP vezetője - aki a hétfői verziót olyan gyorsan elsüllyesztette - ezúttal úgy fogalmazott a Sky News-nak, hogy elfogadható, "lényegbe vágó változások" történtek a hétfői szöveghez képest, miközben az ír kormány szóvivője meg azt hangsúlyozta, hogy Dublin elérte az első tárgyalási szakasszal kapcsolatos célját, beleértve a Nagypénteki Megállapodásban foglaltak tiszteletben tartását, és a határ átjárhatóságának a megőrzését.

Sajtójelentések ugyanakkor megjegyzik, hogy továbbra sem zárható ki vihar Theresa May konzervatív pártbeli hátországában, ahonnan egyes brit tudósítások kétkedő konzervatív hangokat idéztek arról, vajon mennyiben lesz konkrétan mérhető, hogy a jövőbeni - "EU-piachoz igazodó" - brit szabályozásnál pontosan mimindent is kell majd tekintetbe venni a Nagypénteki Megállapodás alapján. Emellett pedig a kemény kilépés kormányzati hívei sokak szerint nem sokáig várnak majd ellentámadásukkal.


Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook