EU-magyar egymásratalálás az ukrán törvény ügyében

Brüsszel, 2017. december 8.
Az EU most már saját elvárásaiként fogalmazza meg a magyar követeléseket Ukrajnával szemben a vitatott oktatási törvény kapcsán – közölte az EU-ukrán társulási tanács pénteki ülését követően Szijjártó Péter külügyminiszter. A Velencei Bizottság várakozások szerint a hétvégén hozza nyilvánosságra a törvényről készült szakvéleményét, és uniós oldalról abból indulnak ki, hogy elmarasztalás esetén Kijev korrigálni fog.
Úgy tűnik, hogy mostanra az EU egésze azonosult a magyar igényekkel a nemzeti kisebbségek számára hátrányos ukrán oktatási törvény apropóján. Szijjártó Péter, aki egyedüli miniszterként vett részt az EU-ukrán társulási tanács pénteki ülésén, a találkozó után úgy vélte, hogy az EU – a főképviselő Federica Mogherini személyében most már a saját elvárásaiként fogalmazza meg a Kijevvel szemben támasztott magyar követeléseket. A külügyminiszter szerint ezzel végleg megdőlt az az állítás, miszerint Budapest egy kétoldalú problémát fújna fel, és így próbál kibabrálni az ukránokkal.
 
Ez a vélekedés főleg a NATO-térfélen nyert teret, aminek jeleként 11 ország nagykövete levélben kérte a magyar diplomáciát arra, ne blokkolja Ukrajna és az észak-atlanti szövetség együttműködését. Mint ismert, Magyarország megakadályozta, hogy miniszteri szinten összeüljön a NATO-ukrán tanács.
 
Utóbb egy, az európai külügyi szolgálathoz (EKSZ) közelálló forrás is megerősítette, hogy Mogherini lényegében ugyanazokat a pontokat említette az EU-ukrán társulási tanács ülésén, mint előtte a magyar diplomácia vezetője. Szijjártó emlékeztetett rá, hogy hazánknak három elvárása van Kijev felé. Ezek a következő. Egy, a nemzeti kisebbségek által már megszerzett jogokból egy kicsit sem lehet elvonni. Kettő, Kijevnek konzultálnia kell a helyzet feloldásáról a helyi magyar közösség képviselőivel. Három: a Velencei Bizottság véleményét teljes egészében figyelembe kell venni és végre is kell hajtani.
 
Volodymir Groysman, ukrán miniszterelnök és Federica Mogherini az ülést követően csak rövid nyilatkozatokat tettek, de kérdésekre nem válaszoltak. A nyilatkozatokban ugyanakkor egyetlen szót sem ejtettek az ukrán oktatási törvényről.
Források szerint ennek dacára az ülésen hangsúlyosan jelen volt a kérdés. Szijjártó Péter bevezetőjére ukrán részről a miniszterelnök és annak helyettese is válaszoltak. A már ismert érvelés mentén többek között azt az indokot hozták fel az oktatási törvény módosítása mellett, hogy az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek ukrán nyelvtudása nagyon elmarad a kívánt szinttől, így a közélet számos terén, például a munkaerőpiacon hátrányos helyzetbe kerülnek.
 
Ez azonban nem lehet indok a kisebbségi nyelvek korlátozására – mutatott rá már utólag újságírók előtt a magyar külügyminiszter, hozzátéve, hogy ha elveszik a magyar nyelven történő tanulás jogát, attól azok még nem fognak jobban tudni ukránul.
 
Az EU részéről mindenesetre abból indulnak ki, hogy amennyiben a Velencei Bizottság jogi szakvéleménye hiányosságokat tár fel a törvényben, akkor Ukrajna az észrevételek fényében módosítani fog.
 
Ehhez képest helyezte kilátásba Szijjártó Péter az általános magyar blokkoló hozzáállás megváltozását, ha Ukrajna megfelel a vele szemben támasztott elvárásoknak.
 
Az EU-ukrán társulási tanács üléséről kiadott közös nyilatkozat az oktatási törvényt illetően különben szinte egy az egyben átveszi azt a megfogalmazást, amit két héttel korábban a Keleti Partnerségi csúcs záróközleménye is leszögezett, és ami a kisebbségek által már gyakorolt jogok tiszteletben tartására szólít fel.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook