Tizenhét adóparadicsom az uniós feketelistán

Brüsszel, 2017. december 6.
Tizenhét ország szerepel az uniós pénzügyminiszterek által kedden elfogadott feketelistán, ami az úgynevezett nem együttműködő adózási joghatóságok nevét tartalmazza. Az EU ugyanakkor beéri a megnevezéssel és a megszégyenítéssel, szankciókkal nem kívánja sújtani a tisztességtelen adógyakorlatokat fenntartó országokat.
Tizenhét ország került fel arra a feketelistára, amit az Európai Unió állított össze azokról az államokról, amelyek nem felelnek meg a nemzetközi szinten rögzített jó adózási sztenderdeknek. A listát – ami premier az EU gyakorlatában – keddi ülésükön fogadták el a tagállamok pénzügyminiszterei.
 
A 17 „nem együttműködő adózási joghatóság” a következő: Amerikai Szamoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Koreai Köztársaság, Macaó, Marshall-szigetek, Mongólia, Namíbia, Palau, Panama, Szent Lucia, Szamoa, Trinidad és Tobago, Tunézia, Egyesült Arab Emirátusok.
 
47 további ország az EU közbenjárására kötelezettséget vállalt az adórendszerükben beazonosított hiányosságok pótlására és a szükséges követelmények teljesítésére.
 
Az Európai Bizottság szerint a példátlan listázás hozzájárulhat a globális szintű jó adókormányzáshoz, és segíthet az olyan nagy volumenű adóvisszaélések megelőzésében, amilyenekre a „Paradise Papers” és más botrányok a közelmúltban rámutattak.
 
Az Unió ugyanakkor legalábbis egyelőre beéri a nem együttműködő országok megnevezésével és megszégyenítésével, szankciók alkalmazásáról azonban nincs szó ellenük.
 
„Az adóparadicsomokról készült első uniós feketelista mérföldkőnek számít az átláthatóságért és tisztességért folytatott küzdelemben. A folyamat ugyanakkor nem áll meg itt. Fokozni kell a nyomást a listázott országokra annak érdekében, hogy változtassanak a gyakorlatukon. A feketelistázott joghatóságokat elrettentő szankciók formájában kellene büntetni, az erre kötelezettséget vállalóktól pedig gyors és hiteles cselekvést várunk. Senki sem kaphat szabadkártyát” - jelentette ki Pierre Moscovici, gazdasági, pénzügyi és adópolitikai biztos.
 
A 47 államnak 2018 végéig ad határidőt az EU a szükséges lépések megtételére, illetve annak elkerülésére, hogy őket is feketelistázzák. A Bizottság azt is el szeretné érni a tagállamoknak, hogy erőteljes és visszatartó erővel bíró ellenintézkedéseket hozzanak a listázott adójoghatóságokkal szemben.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook