Küszöbön a döntés a menekültkvóta ügyében

Csütörtökön hozhatja meg a hivatalos döntést az Európai Bizottság arról, hogy a kötelező ideiglenes menekültkvóták miatt indult kötelezettségszegési eljárás keretében az Európai Bírósághoz nyújt be keresetet Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen. Más magyar ügyekben is továbbléptetheti a folyamatban lévő eljárásokat Brüsszel.
Küszöbön áll a döntés arról, hogy az Európai Bizottság a harmadik, bírósági szakaszba léptesse három visegrádi ország ellen indított kötelezettségszegési eljárást a 2015 szeptemberében tanácsi határozattal elfogadott kötelező ideiglenes menekültkvóták végrehajtásának elmulasztása miatt.
 
A döntés értesülésünk szerint úgynevezett írásos eljárás alatt van, ami azt jelenti, hogy ha csak a csütörtöki határidőre a biztosi kollégium valamelyik tagja nem jelez fenntartást, a döntés érvényre emelkedik.
 
A Bizottság még nyáron indította el a jogsértési eljárást a három tagállam – Magyarország, Csehország és Lengyelország – ellen, mert úgy ítélte meg, hogy az elvárható minimális erőfeszítést sem tették meg a 2015. szeptemberi tanácsi döntés végrehajtása érdekében. Bár két kivételével egyetlen tagállam sem merítette ki a számára előírt kvótát (ezt egyébként nem is tehette volna, mert az eredetileg kiosztott 98 ezer fős keret helyett körülbelül 40 ezer menedékkérő kvalifikálta magát a kötelező áthelyezésre), a Bizottság végül csak a három említett ország ellen lépett.
 
Az Európai Bíróság még szeptemberben elutasította azt a keresetet, amit a magyar és a szlovák kormány nyújtott be, az említett tanácsi döntés megsemmisítését kérve a testülettől. Az az ítélet ugyanakkor nem szólt semmit a végrehajtásról, nem úgy, mint a most várhatóan a Bíróság elé kerülő bizottsági beadvány.
 
Megfigyelők megjegyzik, hogy ha az Európai Bíróság végül Brüsszelnek is adna igazat a vitában, a gyakorlati jelentősége vélhetően elenyésző lenne, miután addigra már valószínűleg nem lennének menekültek, akiket még el lehetne osztani. A két éves átmeneti időre érvényes rezsim 2017. szeptember végén ért véget, és elvileg csak az addig beérkezett menedékkérőket lehet a tagállamok között elosztani.
 
A Bizottság csütörtökön más kötelezettségszegési eljárásokról is dönthet, így nem kizárt, hogy a civil törvény és a felsőoktatási törvény ügyében indult procedúra is újabb mérföldkőhöz érkezik. Ha így lenne, akkor mindkét esetben az Európai Bíróságon kötnének ki a dossziék.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook