Egyelőre nincs áttörés az EU-brit tárgyalásokon

Brüsszel, 2017. december 4.
Bár értesülések szerint sok kérdésben jelentősen közeledtek az álláspontok, a hétfői May-Juncker találkozó után a felek még nem tudtak megállapodásról beszámolni, viszont úgy vélték, hogy további egyeztetések után most már jó eséllyel eljuthatnak ide is. A hét második felében újabb találkozó esedékes.
Kérdések fogadása nélkül, pár perces nyilatkozatot tett csak Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök a Brexit-tárgyalások első fordulóját értékelő brüsszeli munkaebédjük után. A tervezettnél jóval hosszabb hétfői (mintegy négy órás) találkozó után mindketten azt hangsúlyozták, hogy sokat közeledet a brit és az európai uniós álláspont, de még további tárgyalásra van szükség. Jelezték egyúttal, hogy a hét második felében újabb megbeszélésre kerül majd sor.

Mint Juncker fogalmazott: "Ez nem kudarc, hanem kezdete lehet egy végső megállapodást hozó szakasznak".

Megfigyelők megjegyzik, hogy azt már May brüsszeli érkezése előtt brit sajtóforrásokból tudni lehetett, hogy a brit kormányfő egyelőre még tudott teljes körű megoldási javaslatot hozni az észak-ír kérdés kapcsán, és maradtak tisztázandó pontok a brit területen élő európai uniós, és EU-országokban letelepedett brit állampolgárok jogállása kapcsán is.

Egyes jelentések azt is tudni vélték, hogy May arra készült, hogy további 24 óra haladékot kérjen, (a Bizottság a jelenlegi munkaterv szerint szerdán kívánja megvitatni a Brexit-folyamat állását). A jelek szerint a haladék végül valamivel nagyobb is lehet ennél.

Kiszivárgott értesülések szerint egyébként észak-ír ügyben a brit fél azt a megoldást javasolja, hogy az észak-ír terület kapcsán deklarálják, hogy a tartomány "piaci szabályozása igazodni fog" az európai uniós egységes piac rendszeréhez. Ez tehát nem azt jelenti, hogy mechanikusan át kell vennie az EU joganyagot, hanem, hogy olyan rendszert vezet be, amit az EU-oldal egyenértékűnek fogadhat el az uniós szabályozással. Ez persze így is rengeteg kérdést felvet, például nem világos a végrehajtás jogi garanciái tekintetében milyen hatáskör jut majd a luxembourgi Európai Bíróságnak.

Annyi viszont rögtön kiderült, hogy a tervbe vett megoldás élénk visszhangot váltott ki a brit belpolitika résztvevői körében. Néhány órán belül a skót és a wales-i tartományi vezetés egyaránt hasonlóan külön - EU-piac konform, kvázi "észak-ír formájú" - szabályozási környezet lehetőségét követelte saját tartományának is. Mi több, a délután folyamán megszólalt Sadiq Khan, London főpolgármestere is, és hivatkozással arra, hogy ha valahol elsöprő többség támogatta a bennmaradást, akkor az London volt, ezért a főváros is részesülhessen hasonló elbánásban.

Mindehhez képest a May-kormányt jelenleg parlamenti képviselőivel hatalmon tartó észak-ír unionista párt (DUP) ismét nyilatkozatot tett közzé, amiben a leghatározottabban leszögezték, hogy semmi olyan megállapodást nem tudnak támogatni, ami az Egyesült Királyság többi részétől eltérő szabályozási környezetet teremtene Észak-Írországban. "Soha nem fogadjuk el, hogy új határ jöjjön létre Észak-Írország és Nagy-Britannia többi része között" - szögezte le egyebek között az írásban is közzétett nyilatkozat.

Még inkább szókimondóan fogalmazott Nigel Farage, a brit kilépés hajdani első számú kezdeményezője, aki szerint a most asztalra került észak-ír formula "17,5 millió (észak-ír) ember elárulását" jelentené, ráadásul soha meg nem oldható problémák sorát generálná Skócia vonatkozásában is.

Farage egyébként még ennél is súlyosabb és végképp elfogadhatatlan engedménynek minősítette, hogy a brit kormány javaslata az EU állampolgári jogbiztonság szavatolására - bizonyos keretek között - mégiscsak hagyna bizonyos véleményalkotási lehetőséget a luxembourgi Európai Bíróságnak is. Szerinte ez már kifejezetten "jogi abszurdum", és úgy vélte, hogy "May-nek most már tényleg mennie kell" (kormányfői hivatalából).

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook