Balos portugál kapitányt kap az eurózóna hajója

Brüsszel, 2017. december 4.
A portugál pénzügyminisztert, Mário Centenót választotta hétfőn a következő két és fél évre elnökének a 19 tagú Eurócsoport. Megválasztását egyesek máris a költségvetési megszorításokra épülő gazdaságpolitika végeként ünnepelik. Centeno elnökségére esik majd a görög program befejezése, valamint a gazdasági és monetáris unió mélyítése is.
Meglepetés nélkül zárult a hétfői szavazás az Eurócsoport következő elnökéről. A négy jelölt közül végül a második fordulóban a portugál Mário Centeno személye körül alakult ki megegyezés, így ő irányíthatja a következő két és fél évben a 19 tagú informális, ám annál befolyásosabb grémium tevékenységét.
 
Centeno január 22-én elnökli majd első ízben az Eurócsoport pénzügyminiszteri ülését azt követően, hogy a jelenlegi elnök, a holland szociáldemokrata Jeroen Dijsselbloem megbízatása január 13-án megszűnik.
 
A baloldali portugál közgazdász-professzor két éve tagja pénzügyminiszterként a portugál kormánynak, és azóta aktív tagja volt az Eurócsoportnak is.
 
A három másik jelölt, a lett Dana Reizniece Ozola, a szlovák Peter Kazimir és a luxemburgi Pierre Gramegna voltak. De, jól értesült források már eleve a portugált tartották a favoritnak.
 
Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport távozó elnöke csupán annyit volt hajlandó elárulni a szavazásról, hogy Centeno a második fordulót követően kapta meg a 19 ország egyhangú támogatását.
 
„Tisztességes és nagyon demokratikus versenyben dőlt el” - közölte a sajtótájékoztatón a leendő elnök, hozzátéve, az Eurócsoport relevanciája és a következő években játszandó megkülönböztetett szerepe miatt megtiszteltetésnek érzi a megbízatást. Hangsúlyozta, hogy elődjéhez hasonlóan a tagok közötti konszenzus építését és az egység kialakítását tekinti majd legfőbb feladatának.
 
Centeno már a sajtótájékoztatón is több olyan kérdést kapott, amelyek azt firtatták, hogy a baloldali portugál kormánnyal együtt korábban ő is nyíltan bírálta az Eurócsoport éveken át megszorításokat előtérbe helyező politikáját. A portugál – akinek balján ott állt a bírálat célpontjának tartott előd – azonban diplomatikusan kitért a kérdések elől, rámutatva, hogy ma más kihívások előtt áll az európai gazdaság, mint néhány évvel ezelőtt. „Az euróövezeten belüli konvergenciára, és arra kell fókuszálnunk, hogy növeljük a klub ellenállóképességét” - szögezte le.
 
Ezen a ponton Dijsselbloem is szót kért, és leszögezte, hogy az eddigi három pillérre épülő gazdaságpolitikának (költségvetési fegyelem, növekedésorientált befektetések és strukturális reformok) a jövőben is folytatódnia kell.
 
A politikai paletta baloldalán anti-Schaubleként írják le az Eurócsoport leendő elnökét, célozva a költségvetési szigorra koncentráló korábbi német pénzügyminiszterre, aki nemrég távozott a pénzügyminisztérium éléről.
 
„Egy déli ország pénzügyminisztere az Eurócsoport élén javítani fogja az erőviszonyokat Európában. Centeno a Schauble-ellenesek közé tartozik az európai pénzügyminiszterek között. Portugália sikeresen ellenállt a megszorítási dogmának. Centeno megmutatta, hogy a szükséges szerkezeti reformok és a beruházások jelentik az előre vezető utat. Az ország nem annak ellenére lábal ki a válságból, hogy emeli a nyugdíjakat és a jövedelmeket, hanem éppen azért. Örülünk, hogy nem egy adóparadicsom jelöltjét választották meg” - értékelt Sven Giegold, az európai zöldek gazdasági és pénzügyi szóvivője.
 
Portugáliának 2011-ben, éppen a magyar soros EU-elnökség idején dobott pénzügyi mentőövet az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és az IMF. Az euróövezeten belüli változó gazdasági körülményeket jól szemlélteti, hogy néhány évvel ezelőtt, a válság idején még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy aktuális vagy korábbi programország jelöltje nyerje el a posztot.
 
Mário Centenóra elemzők szerint az Eurócsoport elnökeként két fő feladat vár a következő két és él évben. Egyfelől a görög hitelprogram jövő nyári kivezetése és lezárása, másfelől a gazdasági és monetáris unió (EMU) mélyítése, illetve az arról szóló döntések előttt az út egyengetése.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook