A portugál Centeno a favorit az Eurócsoport élére

Brüsszel, 2017. november 30.
Négyen jelöltették magukat a csütörtöki határidő lejártáig az Eurócsoport élére. A januárban hivatalba lépő új elnököt december 4-én egyszerű többséggel választják majd maguk közül a pénzügyminiszterek. A portugál Mario Centeno az egyértelmű esélyes.
Négyen szálltak ringbe csütörtökön az Eurócsoport elnökének januárban megüresedő székéért. A csütörtök déli határidő lejártáig a portugál Mario Centeno, a luxemburgi Pierre Gramegna, a szlovák Peter Kazimir és a lett Dana Reizniece-Ozola jelentette be indulását a posztért, amely januártól a jelenlegi elnök, a holland Jeroen Dijsselbloem távozása után elárvul.
 
Mind a négy jelölt hivatalban lévő pénzügyminiszter, akik közül egyet maguk közül választanak majd ki egyszerű szavazattöbbséggel az Eurócsoport tagjai, szám szerint 19-en.
 
Amennyiben egyetlen jelölt sem gyűjti be a hétfői szavazás első körében a győzelemhez szükséges 10 voksot, minden jelöltnek tudomására hozzák, hogy hány szavazatot kapott. Ennek fényében eldönthetik, hogy folytatják-e vagy kiszállnak a versenyből. A szavazás mindaddig tart, amíg egy jelölt egyszerű többséget nem kap.
 
A jelenlegi elnök 2 és fél éves mandátuma 2018. január 13-án ér véget.
 
Egy nevének mellőzését kérő magas rangú illetékes csütörtökön úgy vélte, hogy egyértelműen az akadémikusi háttérrel rendelkező portugál pénzügyminiszter a favorit. Egy állítólagos előzetes tájékozódás során a 19 tagállamból 17 számára elfogadható volt Mario Centeno, aki nem is olyan régen tagja az Eurócsoportnak.
 
Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy néhány évvel ezelőtt, az eurózóna-válság csúcspontján elképzelhetetlen lett volna, hogy egy olyan ország adja az Eurócsoport elnökét, amelynek pénzügyi mentőövet kellett dobni. A mostani választásban egy másik forrás szerint a politikai háttér is nagyobb szerepet játszik. A távozó Diksselbloem szociáldemokrata, Centeno – aki ugyancsak baloldali kormány pénzügyminisztere – független.
 
A további három jelölt közül, a luxemburgi Pierre Gramegna hátránya, hogy Jean-Claude Juncker személyében már van egy luxemburgi egy fontos európai hivatal élén. A szlovák Peter Kazimir baloldali, de fiskális nézeteit tekintve nagyon közel áll a nemrég távozott német pénzügyminiszterhez, Wolfgang Schaubléhez. A lett miniszter asszony, aki hazájában ismert sakkozó, tűnik a legesélytelenebbnek.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook