Újabb fal dől le az online vásárlás előtt

Az európai fogyasztók a jövőben ugyanúgy vásárolhatnak majd egy másik tagállamban interneten műszaki cikkeket, bérelhetnek autót, vagy vehetnek koncertjegyeket, mintha ezt otthon tennék. Az uniós intézmények elvi megállapodásra jutottak az indokolatlan területi alapú korlátozások megszüntetéséről egy lépéssel tovább haladva a digitális belső piac létrehozása felé vezető úton.
Politikai megállapodásra jutottak az uniós jogalkotók az indokolatlan területi alapú korlátozások megszüntetéséről azon európai fogyasztók esetében, akik az EU-n belül interneten kívánnak vásárolni árukat és szolgáltatásokat. A megállapodás értelmében az európaiak ugyanúgy vásárolhatnak majd online műszaki cikkeket, bérelhetnek autót és vehetnek koncertjegyeket a határokon túl, mintha ezt otthon tennék.
 
A tagállamok által közvetlenül átültetendő rendelet nem kötelezi az online értékesítőket az eladásra és az árakat sem harmonizálja európai szinten. Megszünteti viszont a diszkrimináció problémáját az árukhoz és a szolgáltatásokhoz való hozzáférésben olyan esetekben, amikor a területi korlátozás objektíven nem igazolható.
 
Az új szabályok 9 hónappal a Hivatalos Közlönyben való közzététel után lépnek majd hatályba, ami azt jelenti, hogy jövőre már más, sokkal kedvezőbb feltételek mellett vásárolhatnak majd a fogyasztók interneten egy fizikailag másik országban lévő szolgáltatótól karácsonyi ajándékokat.
 
Jelenleg három kísérletből egy alkalommal azért hiúsul meg az online vásárlás, mert a kinézett áru vagy szolgáltatás helye szerinti országban nem fogadják el a vásárló hazájában kibocsátott bankkártyát, vagy hitelkártyát, vagy egyéb teljesíthetetlen akadályokat gördítenek a fizetés elé.
 
A jövőben ez többé nem fordulhat elő.
 
„Ma véget vetettünk az igazolhatatlan diszkriminációnak az online vásárlás során. Ez kiváló hír a fogyasztók számára. Az új szabályok értelmében az európaiak megválogathatják, milyen internetes honlapról vásárolnak, anélkül, hogy blokkolnák vagy átirányítanák őket egy másik website-ra. Ez valósággá válik majd jövő Karácsonyra” - jelentette ki Andrus Ansip, a digitális gazdaságért felelős bizottsági alelnök.
 
Elzbieta Bienkowska, a belső piacért felelős biztos szerint a következő lépés az árak csökkentése lesz a határokon átnyúló csomagkézbesítések terén, ami még mindig visszatartja az embereket attól, hogy EU-szerte értékesítsenek és vásároljanak.
 
Az új szabályok három specifikus helyzetet kezelnek, ahol a különböző tagállamokban élő fogyasztókkal való eltérő bánásmódra nincs mentség és nem létezik objektív kritérium.
 
Ezek a következők:
 
Az áruk értékesítése fizikai kiszállításuk nélkül. Ha például egy belga fogyasztó egy német honlapon talált hűtőgépet akar megvásárolni. Jogában áll majd megrendelni a terméket, de annak elszállításáról neki kell gondoskodnia. A Bizottság részéről remélik, hogy idővel, az internetes megrendelések számának növekedésével a szállítás lebonyolítására is létrejön egy közvetítői piac.
 
Elektronikus formában nyújtott szolgáltatások értékesítése. Ha egy bolgár fogyasztó egy spanyol cégtől kíván a honlapja számára tárhelyet és ezzel összefüggő szolgáltatásokat venni. A jövőben úgy férhet majd hozzá a szolgáltatáshoz és úgy regisztrálhat rá, hogy nem kell felárat fizetnie azért, mert nem Spanyolországban élő fogyasztó.
 
Egy speciális fizikai helyen kínált szolgáltatások értékesítése. Egy olasz család közvetlenül megvásárolhat egy tartózkodást egy franciaországi élményparkba anélkül, hogy egy olasz honlapra irányítanák át a vásárlás lebonyolítása céljából.
 
A területi alapú korlátozás felszámolásáról szóló jelen rendelet nem terjed ki az audiovizuális szolgáltatásokra és a szerzői jogok által védett árukra és szolgáltatásokra. Ezekkel a témákkal részben más jogalkotás keretében foglalkoznak, de a Bizottság két év múlva egy felülvizsgálati záradék keretében javasolhatja a rendelet ezen területekre való kiterjesztését is.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook