Amszterdam és Párizs lett a két londoni EU-ügynökség új gazdája

Amszterdamba költözik majd Nagy-Britannia kilépése után az Európai Gyógyszerügynökség, míg az Európai Bankhatóság Párizsban talál új otthont. A döntés az EU-ügyi miniszterek és államtitkárok hétfői ülésén született, amelyet követően Takács Szabolcs államtitkár rosszallását fejezte ki, amiért legalább az egyik költöző ügynökség nem valamelyik kelet-európai országba kerül.
Sok hónapos lobbizás után hétfőn többfordulós szavazás után született meg a döntés az EU általános ügyek tanácsa (EU-ügyi miniszterek és/vagy államtitkárok tanácsi formációja) brüsszeli ülésén arról, hogy a két nagy-britanniai EU-ügynökség hová költözhet majd a Brexit (tehát 2019 március) után. Különösen az Európai Gyógyszerügynökségért (EMA) volt nagy "tolongás": eredetileg 19 tagország nevezett valamilyen várossal, közülük Horvátország, Írország és Málta a hétfői szavazás előtt visszalépett.

A több fordulós voksoláson a második körbe már csak Koppenhága, Milánó és Amszterdam jutott tovább, majd végül - azonos voksszámmal - az utóbbi kettő maradt versenyben. Közülük végül sorsolással döntöttek, ez a holland városnak kedvezett. Az első körben a tovább nem jutók közül a legtöbb szavazatot Pozsony kapta, az utolsó harmadban végzett Bukarest és Szófia.

Az ügynökség 890 dolgozója között korábban felmérést végeztek, hogy ki hova menne szivesen tovább, ha majd költözésre kerül a sor, és az első öt egyik számukra is Amszterdam volt.

A Bankhatóság (EBA) esetében is két szavazási kör után két város maradt azonos eredménnyel talpon: Dublin és Párizs. A soros észt EU-elnökség itt is sorsot húzott, és ezt nyerte meg a francia főváros. Megfigyelők szerint Párizs befutása sokakat meglepett, mivel előzetesen többnyire Frankfurtnak, vagy Bécsnek adtak sokan nagyobb esélyt. Az ügynökség munkatársai körében viszont hírek szerint örömmel fogadták a fejleményt.

Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkár a döntések megszületése után sajnálatosnak nevezte, hogy a kelet-európai jelöltekre ilyen kevesen szavaztak. Magyarország végül nem indult jelölttel, hogy ezzel is növelje az esélyét olyan kelet-európai tagországnak, amelyikben nem székel még EU-ügynökség. Azt a tényt, hogy végül mindként esetben a keleti jelöltek ilyen hamar elvéreztek, Takács figyelemre méltó jelzésnek minősítette az unió jövőjéről folyó vita szempontjából.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook