Nem kért menedékjogot a katalán elnök Brüsszelben

Brüsszel, 2017. október 31.
Nem azért jött Brüsszelbe, hogy menedékjogot kérjen, de mindaddig itt marad, amíg nem kap garanciákat a spanyol kormánytól a tisztességes bánásmódra – fejtette ki keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján Carles Puigdemont, a Spanyolországban vád alá helyezett katalán vezető, aki kész elfogadni a december 21-i rendkívüli választások eredményét.
Huszonnégy órán át tartó találgatásnak és bújócskának véget vetve kedden délben Brüsszelben a kamerák elé állt Katalónia elnöke és kormányának öt tagja, akiket a spanyol főügyészség a katalán függetlenség kinyilvánítása miatt 30 éves szabadságvesztéssel fenyegetett meg.
 
Carles Puigdemont a brüsszeli sajtóklubban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy menedékjogért kíván folyamodni a belga hatóságokhoz. Ehelyett elmondása szerint uniós állampolgári jogaival élve azért érkezett Brüsszelbe, hogy az európai intézményeknél érveljen a katalán ügy mellett.
 
„A katalánok mindvégig az európai értékek, az erőszakmentesség és a szabad véleménynyilvánítás talaján álltak. Arra szeretnénk kérni Európát, hogy reagáljon” - közölte a Madrid által a függetlenség kikiáltása után hivatalából elmozdított katalán elnök, akit kormányának öt, ugyancsak vád alá helyezett tagja is elkísért Brüsszelbe. „Azért vagyok itt, mert Brüsszel Európa fővárosa” - közölte.
 
Puigdemont szavait ugyanakkor némileg árnyalják, hogy egy neves belga ügyvéd lenyilatkozta a sajtóban, hogy megkeresték a katalánok.
 
Puigdemont cáfolta a híreszteléseket, melyek szerint felvette volna a kapcsolatot a belga politikai erőkkel. Ennek az állításnak nyomatékot adott, hogy Theo Francken, a hivatalosan elszakadáspárti Flamand Nemzeti Párt tagja, migrációs ügyekét felelős államtitkár egy hétvégi TV-nyilatkozatban azt mondta, hogy ha a katalán vezető menedékjogot kér, akkor annak teljesítését a belga törvények lehetővé teszik. Charles Michel, a négypárti belga kormánykoalíció vallon liberális vezetője rögtön azzal torkolta le miniszterét, hogy olajat önt a tűzre.
 
Carles Puigdemont újságírók érdeklődésére közölte, hogy mindaddig Brüsszelben maradnak, amíg nem kapnak garanciákat a spanyol kormánytól a tisztességes és politikai megfontolásoktól mentes eljárásra. A katalán elnök bevezetőjében visszatérően a demokratikus alapértékek megsértésével vádolta a madridi kormányt, amelynek a szemére vetette, hogy az október 1-i katalán referendumot erőszakkal próbálta megakadályozni és ezzel szerinte káoszba döntötte Katalóniát.
 
A katalán vezető hangsúlyozta, azért hagyta ott többedmagával Barcelonát, hogy mindenáron elkerüljék az erőszakot. Ha ugyanis ottmaradtak volna, akkor szerinte ellenállás bontakozhatott volna ki. Hozzátette, jelenleg nem látják a feltételeket a spanyol oldalon a visszatérésre.
 
Puigdemont mintegy a spanyol kormánynak szánt gesztusként közölte, hogy ő és kormánya tiszteletben fogja tartani a Madrid által december 21-re kiírt választások eredményét. Ugyanakkor kíváncsi arra – mondta –, hogy vajon Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök és pártja is kész lesz-e elismerni a voksolás eredményét.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook