A társulási tanács elé viszi Budapest a magyar nyelvhasználat ügyét

A decemberi EU-Ukrajna Társulási Tanács elé viszi a magyar diplomácia a kisebbségek anyanyelvi képzését ellehetetlenítő új ukrán törvény ügyét – jelezte Szijjártó Péter, aki a témát az EU külügyi tanács hétfői luxembourgi ülésén is felvetette. A tanácsülésen amúgy a miniszterek kiálltak az iráni megállapodás megőrzése mellett és szigorították az Észak-Korea elleni szankciókat.
A magyar diplomácia vezetője szerint a „kisebbségi jog az egyik legalapvetőbb emberi jog”, aminek védelme nem lehet kérdéses. Szijjártó az EU-külügyminiszterek hétfői luxembourgi ülésén tartott sajtóértekezletén beszélt erről, jelezve, hogy mindezt a tanácsülésen is kifejti és kezdeményezi, hogy a magyar anyanyelvi oktatás ukrajnai ellehetetlenítésének ügyét tűzzék a decemberi EU-Ukrajna Társulási Tanács napirendjére. „Mivel itt megítélésünk szerint egyértelműen a társulási szerződésben foglaltak megsértéséről van szó, ezért elengedhetetlen a szerződésnek ilyen esetekre rögzített eljárása szerinti intézkedés” – mutatott rá.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a magyar diplomácia „megérti az ukrán érveket”, így az ukrán nyelvi képzés és nyelvhasználat erősítését célzó törekvést is, de ennek szerinte „semmi köze a kisebbségi nyelhasználat biztosításához”, ami ettől még úgymond nem válhat kérdésessé. Márpedig az új ukrán törvény hetvenegy kárpátaljai magyar iskolában lehetetlenítené el a magyar nyelvű oktatást, midőn mindenütt kötelezné az ukrán nyelv kizárólagos használatát.

Kijev azt állítja, hogy nem célja egyetlen magyar iskola bezárása sem, ami még igaz is lehet, de attól még ténykérdés, hogy ugyanezen iskolákban az intézkedés nyomán ellehetetlenülhet a magyar nyelvű oktatás – tette hozzá a magyar miniszter.

A téma az EU-külügyminiszterek hétfői ülésének azon részén merült fel, amelyen az EU emberi jogi politikájáról folytattak eszmecserét a tagállamok delegációi. Szijjártó emellett külön is kétoldalú megbeszélést folytatott a kérdésről Johannes Hahn partnerségi és bővítési EU-biztossal, aki szerinte nyitottnak mutatkozott a magyar felvetések iránt.

A hétfői tanácsülésen amúgy kiemelt témaként kezelték az iráni megállapodás, valamint az észak-koreai helyzet kérdését – jelezte a továbbiakban Szijjártó Péter, aki szerint Irán kapcsán „teljes körű egyetértés” volt abban az ülés résztvevői között, hogy az Iránnal kötött megállapodás megtartása egyarátn nemzeti, regionális és globális érdek, amelynek híján Irán „destabilizáló tényezőként” jelenhetne meg a térségben és globálisan egyaránt.

Magyarország maximáis bizalommal van a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentései iránt, amelyek idáig minden alkalommal a megállapodás pontos iréni betartását rögzítették, és teljes mértékben támogatja, hogy ez ügyben meg kell őrzni az EU közös fellépését – tette hozzá a magyar diplomácia vezetője.

Észak-Korea kapcsán Szijjártó elégedetten nyugtázta, hogy a hétfői ülésen valóra vált az a régről szorgalmazott magyar követelés, hogy „az őrül kommunista diktátor rezsimje ellen az EU vezessen be az ENSZ BT határozatát is meghaladó szankciókat”. A miniszterek hétfői döntése értelmében európai uniós részről a szankciókat kiterjesztik egyebek között általános beruházási tilalommá.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook