Kényszerpályára sodorta a migrációs hullám a baloldalt

Brüsszel, 2017. október 11.
Egyes közép-európai országok baloldali érzelmű szavazói a jobboldaliaknál is ellenségesebben viszonyultak a menekültek beáramlásához, úgyszólván megoldhatatlan helyzet elé állítva a térség baloldali pártjait. Ilyen körülmények között a legjobb, amit a baloldal tehet, hogy kerüli a menekültkérés exponálását – állapítja meg a Policy Solutions tanulmánya, amit hétfőn mutattak be Brüsszelben.
A baloldali pártokat Ausztriától Magyarországig úgyszólván megoldhatatlan helyzet elé állította a tömeges migráció, és részben attól függően, hogy kormányzati pozícióban voltak-e vagy sem, különböző stratégiákkal próbáltak válaszolni, amelyek közül végső soron egyik sem volt eredményes. A Policy Solutions hétfőn Brüsszelben bemutatott tanulmánya négy közép-európai országban vette górcső alá azt, hogyan próbálták kezelni a baloldali progresszív pártok a migrációs válságot.
 
Boros Tamás, a Policy Solutions társigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldali pártokat – amelyek közül több kormányzati pozícióból nézett szembe a válsággal – szinte megoldhatatlan feladat elé állította az, hogy saját, baloldali választóik jellemzően kifejezetten ellenségesen viszonyultak a menekültek beáramlásához, Csehországban és Szlovákiában még a konzervatív szavazóknál is elutasítóbb álláspontra helyezkedve.
 
A politológus szerint Közép-Európa baloldali pártjai ilyen körülmények között háromféle stratégiával kísérletezhettek, de egyik sem bizonyult nyerőnek.
 
Az első – amit a szocilista szlovák kormánypárt, a Smer követett – megpróbálta kielégíteni és kiszolgálni a választói igényeket, és a 2016-os választások előtt iszlám és menekültellenes retorikával kampányolt. Megjegyezte, hogy a szlovák kormánypárt 2016-os választási győzelmét követően és azóta puhított menekültellenes retorikáján. Ennek ellenére a negatív kampány nem volt igazán kifizetődő, mert a Smer 10 százalékpontot veszített a választáson az előző eredményéhez képest.
 
A cseh és a magyar baloldal kettős megközelítést alkalmazott, ami abban merült ki, hogy egyfelől szolidaritásukat hangsúlyozták a menekültekkel, másfelől támogatásukról biztosították a külső határok megerősítését és a biztonsági szempontokat. „Ez a hozzáállás erkölcsi szempontból ugyan elfogadhatóbb, de a mai világban nagyon nehéz elmagyarázni és megértetni két különböző politikát” - mutatott rá a Policy Solutions igazgatója.
 
Ez az ellentmondás mindenesetre jelentős mértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy a kormányon lévő cseh szociáldemokraták szavazóiknak nagyjából a felét elveszítették. Még az osztrák baloldalnak okozta a legkisebb meghasonulást a szolidaritáson alapuló hagyományos baloldali értékek összeegyeztetése a „politikai realitásokkal”.
 
Egyetlen térségbeli aloldali párt sem mert ugyanakkor menekültbarát politikát megkockáztatni. A jelentést ismertető Boros Tamás szerint a legjobb, amit a szociáldemokrata pártok tehetnek, hogy kerülik a menekültkérdés exponálását.
 
A kutató felidézte, hogy Magyarországon kezdetben az MSZP és a Demokratikus Koalíció is nagy nyitottságot mutatott a menedékkérők iránt. Néhány hónap leforgása alatt, a menedékkérők számának ugrásszerű növekedésével és a magyar kormánypártok propagandája miatt nagyot változott a hozzáállásuk a kérdéshez. Boros szerint a nyomás különösen a szocialistákat győzte meg arról, hogy változtassanak az attitűdön. A hangsúly az emberi jogi szempontokról ezt követően mindinkább a biztonsággal összefüggő aggodalmakra helyeződött át.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook