Tusknak fel kell pörgetnie a munkát

Brüsszel, 2017. szeptember 30.
Jövőbe tekintő, a polgárok gondjait közvetlenül figyelembe vevő intenzív munkatervet várnak az EU állam- és kormányfői az Európai Tanács állandó elnökétől, Donald Tusktól, aki a tervek szerint már a következő, októberi brüsszeli EU-csúcson egész évre szólóan előáll majd ilyennel.
Az elmúlt hetek egymást követő, átfogó európai „programbeszédeinek” sorát Donald Tusk azzal a megjegyzéssel kommentálta szombaton, hogy „egyesek szemében mindez talán egyfajta euróvíziós versenynek hathat” (az EU vezető politikusai között), „és talán hasonlít is rá”, ám a maga részéről úgy gondolja, hogy „együttes munkával eredményesen tudjuk majd hasznosítani” mindazt, ami ebből kijön.

Juncker szeptember közepén vázolta fel az Unió helyzetéről tartott egy órás beszédében - valamint az ezzel párhuzamosan közzétett több oldalas menetrendben - a következő időszak teendőire vonatkozó terjdelmes bizottsági javaslatot, Emmanuel Macron pedig a héten kétórás előadást szentelt ugyanennek a témának a párizsi Sorbonne-on.

A Sorbonne-beszéd még annyira friss volt, hogy akadtak közvetlen reakciók a mostani tallinni informális EU-csúcson is, így Angela Merkel kancellár is fontosnak érezte leszögezni, hogy „széleskörű egyetértés van” Párizs és Berlin között a határozott cselekvés szükségességét illetően. Merkel egyúttal pozitív kezdeményezésként értékelte Macronnak a francia és a német adórendszer, valamint a fizetésképtelenséggel kapcsolatos szabályozás harmonizálására vonatkozó javaslatait.

Maga Macron úgy fogalmazott, hogy szerinte „konszenzus” volt az EU vezetői között, hogy „tovább kell lépni”. Európának „határozottabb és gyorsabb” lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a jelenleginél is „szuverénebb, egységesebb és demokratikusabb” legyen – tette hozzá a francia elnök.

Sajtóértesülések szerint ugyanakkor nem minden vezető osztozott teljesen a Macron-beszéd pozitív megítélésében, Mark Rutte holland kormányfő például azzal kommentálta az abban elhangzott sok javaslatot, hogy „mindig jobb kevesebbet ígérni és többet teljesíteni”, mint fordítva.

Az EU jövője témakört amúgy a „digitális csúcsra” Tallinnban összegyűlt állam- és kormányfők a csütörtök esti munkavacsorájukon vitatták meg, és ekkor született egyetértés abban is, hogy intenzívebbé és rendszeresebbé kell tenni a politikai szintű munkát az állampolgárokat közvetlenül érintő problémák témaköreiről.

Tusk ezt konkretizáló munkatervet fog tehát hamarosan az EiT elé terjeszteni, ezt megelőzően azonban a következő két hétben a tagállamok vezetőivel kétoldalú konzultációk során kívánja pontosítani leendő menetrendjét.

„Az állampolgárokat foglalkoztató tényleges problémák kezelésére vonatkozó tényleges megoldásokra fogok összpontosítani, mint a biztonság, a migráció, vagy a munkanélküliség” – jelentette ki a tallinni találkozó után tartott záró sajtóértekezleten.

Jelezte azt is, hogy továbbra is tartani fogja magát ahhoz a megközelítéshez, hogy valós dolgokkal akar foglalkozni, amelyek kapcsán lépésről-lépésre és témáról-témára haladva kíván előre jutni, miközben mindvégig az EU-huszonhetek egységének megőrzését tekinti majd fő prioritásnak. „A hatalmamban álló minden eszközt fel fogok használni az egység megőrzése érdekében” – húzta az utóbbit alá, külön is nyomatékosítva ezen szándékát.

Megfigyelők arra számítanak, hogy bár Tusk első körben a „jövő évi munkatervről” beszélt, a tényleges „menetrend” azonban jó eséllyel betáblázza majd az EU-huszonhetek vezetői számára egészen a 2019 március végére tervezett romániai rendkívüli csúcsig terjedő teljes időszakot.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook