Útmutató a kettős minőségű élelmiszerek ellen

Brüsszel, 2017. szeptember 26.
Útmutatót adott ki kedden az Európai Bizottság az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog kettős minőségű élelmiszerekre történő alkalmazásáról. A tagállami hatóságok 2018 első negyedévében egységes módszer alapján vizsgálhatják a gyanús termékeket.
Útmutatót adott ki kedden az Európai Bizottság, ami a tagállamok segítségére lehet az uniós élelmiszer- és fogyasztóvédelmi szabályok jogi labirintusában való eligazodásban. Az útmutató felhasználásával a nemzeti hatóságok könnyebben beazonosíthatják a kettős minőségű élelmiszerekkel szemben a fogyasztókat védő jogi eszközöket.
 
„Rengeteg panasz érkezett be hozzánk. Egyes országokban ugyanabban a csomagolásban a halrudacskák vagy a kávé egyértelműen rosszabb minőségű, mint a határ túloldalán. A belső piac nem működhet így, nem akarunk kettős mércét az egységes piacon” - jelentette ki Vera Jourová, a fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos az útmutató prezentációja alkalmából.
 
A kettős élelmiszerminőség eredetileg a visegrádi országok hívták fel a figyelmet, egyes multinacionális cégek szemére hányva, hogy bár a csomagolásban nincs különbség, gyakran silányabb termékeket árulnak Szlovákiában vagy Magyarországon, mint például Ausztriában. Az Európai Bizottság sokáig nem reagált érdemben a panaszra, mígnem kézzelfogható bizonyítékok álltak rendelkezésre arról, hogy nagyon is valós jelenségről van szó.
 
A kettős élelmiszerminőség gyanújába került gyártók általában az eltérő helyi fogyasztóvédelmi szokásokkal (például van, ahol az emberek édesebb szájúak) magyarázták az eltéréseket.
 
Az útmutató felsorolja és részletesen kifejti, melyek azok a uniós élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi jogi előírások, amelyeket a hatóságoknak a kettős termékminőség fennállásának vizsgálatakor figyelembe kell venniük:
 
- az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló rendelet, amely előírja, hogy a fogyasztóknak valósághű és kielégítő tájékoztatást kell kapniuk az adott élelmiszerről. Az élelmiszercímkén fel kell tüntetni többek között a termék valamennyi összetevőjét,
- a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv, amely tiltja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, például a fogyasztóknak a termék tulajdonságaival és összetevőivel kapcsolatos megtévesztését.
 
Az útmutató e jogszabályok alapján lépésről lépésre bemutatja, miként állapíthatják meg a nemzeti fogyasztóvédelmi és élelmiszeripari hatóságok, hogy a termelők megsértik-e ezeket a jogszabályokat. Amennyiben a jogsértés határon átnyúló jellegű, a fogyasztóvédelmi hatóságok az európai szintű fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat útján léphetnek fel.

Jourová azt is bejelentette, hogy még az év végéig elkészül a kettős minőségű élelmiszerek kiszűrésére alkalmas egységes módszertan. A tagállami hatóságok ennek figyelembe vételével a jövő év első három hónapjában elvégezhetik az összehasonlító vizsgálatokat. A módszertan kidolgozásához a Bizottság egymillió eurót bocsátott a Közös Kutatóközpont (JRC) rendelkezésére.
 
A cseh nemzetiségű biztos jelezte, hogy bár eddig ezt nem tette, de a jövőben minden további nélkül meg fogja nevezni azokat a gyártókat, amelyek ilyen kétes és az uniós jog által tiltott gyakorlatot folytatnak. „Egyértelmű célunknak tekintjük a termékek minőségének javítását. Alternatív megoldásként a kérdéses termékek újracédulázása is elképzelhető, de t nem tartjuk kívánatosnak” - szögezte le Vera Jourová.
 
Hozzátette, eddig nincsenek arra utaló jelek, hogy a cégek áremeléssel próbálnák kompenzálni a plusz költségeiket.
 
A Bizottság további erőfeszítéseket finanszíroz a bizonyítékgyűjtés és a jogérvényesítés területén: egymillió eurót ad a tagállamoknak tanulmányok és jogérvényesítési intézkedések finanszírozásához.

A testület párbeszédet is indított a termelői és a márkaszövetségekkel, amelyek idén őszre magatartási kódex kidolgozását vállalták.

Október 13-án a Bizottság részt vesz azon a fogyasztói csúcstalálkozón, amelyet a szlovák és a cseh kormány rendez Pozsonyban a kettős élelmiszer-minőségről szóló magas szintű miniszteri értekezlet formájában. A Bizottság emellett szeptemberben és novemberben műhelytalálkozókat is szervez a fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági hatóságok részvételével.

Eddigi hozzászólások (0)

Twitter
Facebook