Csak a „lánykérők” férnének hozzá az új eurós pénzes zsákhoz

Az euró bevezetését komolyan fontolóra vevő országok kaphatnának technikai és adott esetben pénzügyi támogatást céljuk eléréséhez – közölte szerdán a BruxInfo érdeklődésére Valdis Dombrovskis, az egységes valutáért felelős bizottsági alelnök, hozzátéve, hogy a Bizottság nem változtatja meg az eurócsatlakozás szabályait.
Nem minden kívül álló ország, hanem csak azok részesülhetnének az Európai Bizottság által kilátásba helyezett technikai és pénzügyi támogatásból, amelyek komolyan mérlegelik az euró bevezetését. Ezt a testület alelnöke, Valdis Dombrovskis mondta szerdán lapunknak.
 
Emlékezetes, hogy az eurócsatlakozást elősegítő eszköz létrehozásának tervét múlt heti parlamenti beszédében jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
 
Valdis Dombrovskis szerdán megerősítette, hogy ez az eszköz is része lesz annak a javaslatnak, amit december 6-án terjeszt majd elő a testület a gazdasági és monetáris unió (EMU) további mélyítéséről.
 
A Juncker-beszédhez egy útitervet is mellékeltek, amiből kiderül, hogy a jelenlegi elképzelés szerint az euróbevezetést ösztönző eszközt az eurózóna számára az uniós költségvetésen belül elkülönítendő forrásokból finanszíroznák három másik funkcióval együtt. Ennek összege egyelőre nem ismert és valószínűleg nem is lesz 2018 májusa előtt, amikor a Bizottság előterjeszti javaslatát a 2020 utáni következő többéves keretköltségvetésre.
 
„Ha azt akarjuk, hogy az euró inkább egyesítse mint megossza a kontinensünket, akkor többnek kell lennie egy kiválasztott országcsoport valutájánál. Az eurót az egész Európai Unió valutájának szánták. Kettő kivételével valamennyi tagállamnak kötelessége és joga csatlakozni az egységes valutához, ha egyszer teljesítettek minden feltételt” - közölte. Juncker valószínűleg Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi biztos korábbi homályos ígéretét konkrét formába öntve jelezte, hogy egy „euró csatlakozási eszköz” létrehozására tesz javaslatot, technikai és pénzügyi támogatást is kilátásba helyezve az eurózónához eddig még nem csatlakozott országok számára.
 
Dombrovskis arra is felhívta a figyelmet, hogy az euró csatlakozási eszköz kiegészíti majd a strukturális reformtámogatási eszközt, amit nemrég vezettek be uniós szinten.
 
„Nem változtatjuk meg az euró bevezetésének szabályait. Csupán ösztönözni kívánjuk az áttérést azon tagállamok számára, amelyek ezt komolyan mérlegelik” - tette hozzá az egységes valutáért és szociális párbeszédért is felelős bizottsági alelnök.
 
A még nem eurózóna-tag uniós tagállamok közül Bulgária és Románia mérlegeli komolyabban az egységes valuta bevezetését, és a kérdés Csehországban is választási kampánytémává vált. Mivel egy ország csatlakozásához az öt konvergenciakritériumnak való megfelelés mellett az is kell, hogy valutája előtte legalább két évet lehúzzon az euró „előszobájában”, az ERM 2-ben, ezért 2022 előtt nem valószínű, hogy újabb taggal bővülne a jelenleg 19 tagot számláló csoport.

Eddigi hozzászólások (0)

Twitter
Facebook