Külső ellenségképpel maradna hatalmon Putyin

Vlagyimir Putyin újabb hat évet tervez a Kremlben, és a 2018. márciusi elnökválasztás előtti kampányt szinte teljes egészében a külső ellenségképre fogja építeni – vélekedtek a Martens Center által meghívott orosz ellenzéki vezetők, akik szerint a nemzetközi szankciók súlyos károkat okoztak az orosz gazdaságnak. A Krím visszaadását még az orosz ellenzék prominens képviselői is elképzelhetetlennek tartják.
Vlagyimir Putyin a jövő márciusi elnökválasztáson arra készül, hogy az alkotmány módosításával további hat évre bebetonozza a hatalmát, és a kampányát szinte teljes egészében a külső fenyegetettségre kívánja felépíteni – vélekedtek orosz ellenzéki vezetők, köztük Mikhail Kaszjanov, korábbi miniszterelnök egy, a Martens Centre által rendezett vitán.
 
„Minden diktátor számára a külső ellenség beazonosítása jelenti a hatalmon maradás zálogát” - jelentette ki Mikhail Kaszjanov, aki 2000 és 2004, tehát már a Putyin érában volt miniszterelnöke Oroszországnak.
 
Miközben volt miniszterelnöke majdnem biztosra veszi a Putyin korszak folytatását, Vlagyimir Milov, egy másik prominens ellenzéki politikus szerint a jövő márciusi elnökválasztás egyáltalán nincs előre lejátszva, többek között azért, mert az orosz társadalomnak – véleménye szerint – elege van a külpolitikát előtérbe helyező megközelítésen, és azt szeretnék, hogy a kormány kezelje végre a gazdasági problémákat.. „Ez az első olyan válság, amelynek megoldására a kormány semmilyen tervvel nem rendelkezik” - mutatott rá Milov, a Demokratikus Választás nevű ellenzéki párt vezetője.
 
Milov úgy látja, hogy bár a kormány mindent megtesz ezek elkendőzésére, a nyugati szankciók súlyos következményekkel jártak az orosz gazdaságra nézve. „Nem tudunk kölcsönöket felvenni. A szankciók komoly hatást gyakorolnak” - jegyezte meg. Mihail Kaszjanov szerint a szankciók súlyosbítják az egyébként is meglévő problémákat. Úgy véli, hogy a gazdasági büntetőintézkedések miatt nem csak a külföldi, de a hazai orosz befektetések is leálltak. Putyin korábbi miniszterelnöke kétségbe vonja, hogy Putyin elnöksége alatt egyáltalán növekedési pályára fog állni a gazdaság.
 
Milov szerint az ellenzék emblematikus figurája, Alekszej Navalnij az egyetlen politikus, aki reálisan képes lenne véget vetni az orosz-ukrán viszálynak. Navalnij közeli szövetségese, miközben elítéli a Krím elcsatolását, úgy véli, hogy a jövőben sem lesz olyan orosz vezető, aki feladná a Krímet és azt mondaná a másfél millió orosz útlevéltulajdonosnak, hogy szedelőzködjenek. Kaszjanov ennél valamivel megengedőbb volt, és azt mondta, hogy többoldalú tárgyalásokon kellene majd megoldani a vitát és helyreállítani a törvényességet.
 
Vlagyimir Milov úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin komoly dilemma elé néz a következő választások előtt. A versenytől tartva valószínűleg késztetést érez majd kamujelöltek elindítására. Ebben az esetben azonban szerinte azt kockáztatja, hogy a saját táborában is meginog a tekintélye, aminek pedig a megerősítése a fő célja lesz a jövő márciusi választásokon.
 
Emlékeztetett rá, hogy a demokratikus ellenzék némileg váratlanul látványos sikereket ért el a néhány nappal ezelőtti helyi választásokon, különösen Moszkvában. Megjegyezte, hogy a különösen az elit korrupcióját leleplező Navalnij kampánygyűlésein soha nem látott tömeg gyűlik össze, különösen fiatalok. „1991 óta nem láttam hasonlót. Friss fuvallatot érzek” - mondta, abbéli meggyőződését hangoztatva, hogy egyáltalán nem lehet kizárni a meglepetéseket a jövő évi elnökválasztáson.

Eddigi hozzászólások (0)

Twitter
Facebook