Azonnal megtorolta Brüsszel a lengyel törvényt

Fenyegetését beváltva az Európai Bizottság szombaton kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, miután a hivatalos közlönyben megjelent a bíróságok szervezetéről szóló törvény. Brüsszel szerint a törvény nemi alapon diszkriminál és aláássa a bíróságok függetlenségét.
Ahogy azt néhány napja kilátásba helyezte, az Európai Bizottság szombaton elindította a kötelezettségszegési eljárást Lengyelországgal szemben azt követően, hogy a lengyel hivatalos közlönyben megjelent a bíróságok szervezetéről szóló új, Brüsszel által több okból is kifogásolt törvény.
 
Varsónak most egy hónapja van a hivatalos felszólító levél megválaszolására.
 
A Bizottságnak egyszerre több fenntartása is van az új lengyel jogszabállyal szemben. Ezek közül a legfontosabb, hogy a törvény a testület megítélése szerint nemi alapon diszkriminál, amikor eltérő nyugdíjkorhatárt határoz meg a női (60 év) és a férfi bírák számára (65 év).
 
Az indoklás szerint ez a rendelkezés ellentétes az Európai Unió működéséről szóló szerződés 157-ik cikkével és a foglalkoztatásban a nemek közötti egyenlőségről szóló 2006-is irányelvvel.
 
A hivatalos felszólító levél továbbá rámutat, azzal, hogy az igazságügy-miniszter kizárólagos jogot kap a nyugdíjkorhatárt elérő bírák mandátumának a meghosszabbítására, valamint a bírósági elnökök leváltására és kinevezésére, sérül a lengyel bíróságok függetlensége (e megállapítás jogalapja az EU-alapszerződés 19(1) cikke és az Alapvető Jogok Chartájának 47-ik cikke).
 
„Az új szabályok lehetőséget adnak az igazságügy-miniszternek arra, hogy nyomást gyakoroljon az egyszerű bírákra, miközben különösen a mandátumuk meghosszabbítására vonatkozó kétértelmű kritériumok aláássák a bírák eltávolítását tiltó elvet” - mutat rá érvelésében a Bizottság. A nyugdíjkorhatár csökkentése révén a törvény megengedi a bírák mandátumának a nők esetében maximum 10 évvel, a férfiaknál pedig öt évvel történő meghosszabbítását az igazságügy-miniszter által.
 
A jogszabály nem szab semmilyen határidőt az igazságügy-miniszternek a mandátum meghosszabbításáról szóló döntés meghozatalára, aminek révén bírósági mandátumuk hátra levő részére függő helyzet alakul ki közte és a bírák között.
 
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szombaton levelet intézett a lengyel külügyminiszterhez, megismételve a korábbi meghívást a testület és a varsói kormány közötti párbeszéd mielőbbi felújítására. „A Bizottság keze továbbra is kinyújtva marad a lengyel hatóságok felé a konstruktív párbeszéd reményében” - szögezte le a testület első alelnöke.
 
Emlékezetes, hogy Brüsszel július 26-án helyezte kilátásba a bíróságokról szóló törvény ügyében a kötelezettségszegési eljárás megindítását, annak hivatalos közzétételétől függővé téve a lépést. Lengyelországban végül július 28-án megjelent a törvény a hivatalos közlönyben.
 
A Bizottság ezzel párhuzamosan, sorozatban a harmadik alkalommal úgynevezett jogállami ajánlással fordult a lengyel kormányhoz, kilátásba helyezve a 7-ik cikk szerinti eljárás azonnali elindítását, ha Varsó nem vonja vissza a Legfelsőbb Bíróság tagjainak a nyugdíjaztatását lehetővé tévő új törvényt.
 
„Az igazságszolgáltatás függetlensége az EU-tagság előfeltétele. Az EU nem fogadhat el egy olyan rendszert, amelyikben bírákat önkényesen fel lehet állítani. A bíróságok függetlensége a tagországok közötti kölcsönös bizalom alapja” – hangsúlyozta néhány nappal ezelőtt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki szerint a testületnek „nem lesz más választása”, mint megindítani a 7. cikk szerinti eljárást, amennyiben a lengyel hatóságok kitartanak tervezett intézkedéseik bevezetése mellett.

Eddigi hozzászólások (0)

Twitter
Facebook