Fico szervez találkozót Junckernek a V4-kel

A V4-ek és az Európai Bizottság közötti találkozó megszervezésére kérte fel kettejük csütörtöki brüsszeli megbeszélésén Jean-Claude Juncker Robert Fico, szlovák miniszterelnököt. A Bizottság elnöke örül annak, hogy Szlovákia az EU kemény magjában látja a jövőjét.
Valószínűleg még szeptemberben külön találkozót tarthatnak a visegrádi négyek vezetői az Európai Bizottsággal, hogy kibeszéljék és megvitassák a feszültségeket okozó problémákat. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kettejük csütörtök délelőtti megbeszélését követően jelentette be, arra kérte Robert Fico szlovák miniszterelnököt, hogy szervezze meg az összejövetelt.
 
Fico üdvözölte a kezdeményezést, és rögtön közölte, hogy a találkozóra valószínűleg Junckernek az Unió helyzetéről szeptember 13-án tartandó európai parlamenti beszédét követően kerítenek majd sort. A szlovák kormányfő fontosnak nevezte, hogy szűkebb körben is egyeztetések legyenek a tagállamok és az intézmények között, mert szavai szerint 27-s körben nincs lehetőség egymás álláspontjainak a mélyebb megismerésére. A V4-ek Emmanuel Macronnal, a francia elnökkel június végén tartott külön megbeszélését hozta fel példaként arra, hogy mennyire nem ismerik a tagállamok egymás specifikus problémáit.
 
Az Európai Bizottság elnöke rövid sajtótájékoztatójukon közölte, örömmel töltötte el Fico nyilatkozata, miszerint Szlovákia „a mag Európa” része kíván lenni. „Ez az, amit én is akarok, mert nem szeretem az új tagállamok megkülönböztetést és bármit, ami azt sugallja, hogy lennének első és másodosztályú tagállamok. A többsebesség Szlovákia számára nem opció. És számunkra sem az” - szögezte le Jean-Claude Juncker, aki célzott rá, hogy Pozsony jó példával járhat elő mások számára is.
 
Juncker és Fico is óvatosan kerülte, hogy véleményt mondjon a z Európai Bíróság főtanácsnokának szerdai indítványáról, amelyben a kötelező menekültkvótáról szóló tanácsi határozat ellen benyújtott magyar és szlovák kereset elutasítását javasolta. A szlovák kormányfő közölte, hogy a bírósági döntés előtt nem nyilatkozik, és még arra a kérdésre sem volt hajlandó egyértelmű választ adni, hogy Szlovákia végre fogja-e hajtani az ítéletet.
 
Fico azt is értésre adta, hogy a közeljövőben külön találkozót szerveznek a V4-ek és az olasz miniszterelnök között a menekültválságról és arról, hogyan segíthetne a négy tagállam Rómának. Fico ugyanakkor megismételte a kötelező menekültkvótával való ellenvetéseit. Ismeretes, hogy a V4-ek ellenszegülnek annak a tanácsi határozatnak, ami meghatározott számú menedékkérő áthelyezésére kötelezi őket Olaszországból és Görögországból. Az Európai Bizottság éppen szerdán léptette az emiatt indított kötelezettségszegési eljárásokat a második szakaszba a magyarok, a csehek és a lengyelek ellen.
 
Robert Fico brüsszeli látogatásának szlovák szempontból ugyanakkor a fő aktualitása az úgynevezett kettős élelmiszerminőség problémája és annak kezelése volt. Fico közölte, hogy nem csak Szlovákiát, hanem a V4-et is képviselte a Junckerrel tartott megbeszélésen, vendéglátója értésére adva, milyen komoly problémának tekintik Közép-Európában azt, hogy számos multinacionális szupermarketlánc a helyi fogyasztói szokásokra hivatkozva más, többnyire rosszabb minőségű élelmiszereket és egyéb termékeket árusít nyugaton és keleten.
 
A szlovák kormányfő emlékeztetett rá, hogy Szlovákiában például a Persil mosóporokban 20 százalékkal kisebb az aktív hatóanyag aránya, mint egyes nyugat-európai országokban. Mintegy kikérte magának, hogy ezt a panaszt mások mesterségesnek és nevetségesnek állítsák be. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a kettős minőséggel nem kezdenek valamit, akkor az komoly gyúanyagot jelenthet egyes politikai erők számára Közép-Európában.
 
Juncker arról biztosította vendégét, hogy a Bizottság nem tűri el azt, hogy fogyasztóvédelem szempontjából (és természetesen más téren is) az EU polgárai különböző megítélés alá essenek. Némi malíciával megjegyezte, hogy az élelmiszerminőség kérdése az első olyan téma, ahol a V4-ek kiterjesztenék az Európai Bizottság hatásköreit.
 
A testület elnöke megígérte, hogy Brüsszel szeptemberben iránymutatásokat fog kiadni a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló uniós irányelv végrehajtásának pontos értelmezésére, egységes irányba terelve a büntetések kirovását és mértékét az egyes tagállamok között. Jelenleg ugyanis nagyon eltérőek a gyakorlatok.
 
Bár új jogszabályi javaslat előterjesztését kifejezetten nem ígérte meg, de nem is zárta ki ennek a lehetőségét a jövőben.
 
Közben szerdán Brüsszelben meg is tartották az első egyeztetést három közelebbről nem megnevezett élelmiszeráruház-lánc és az ágazati szereplők, továbbá a Bizottság részvételével.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook