Több pénzért több feltételt szabhatnak a nettó befizetők

Az EU költségvetési biztosa úgy véli, hogy a büdzsé nettó befizetői Németországgal az élen készek lehetnek a brit kilépés miatt kieső összeg nagyjából felének a pótlására cserébe azért, hogy a jelenleginél több feltételhez kössék a kifizetéseket. Günther Oettinger arra is nyitott, hogy mérlegeljék az árukapcsolást az uniós források és a jogállami elvek betartása között.
Az uniós költségvetés nettó befizetői több garanciáért cserébe késznek mutatkozhatnak arra, hogy pótolják a Nagy-Britannia kilépése miatt évente kimaradó 10-12 milliárd euró nagyjából 50 százalékát. Valahogy így képzelte el a következő, 2020 utáni többéves keretköltségvetésről kötendő alkut a BruxInfó kérdésére válaszolva kedden az EU költségvetési biztosa.
 
Günther Oettinger úgy vélte, hogy az uniós büdzsé nettó befizetői készek lehetnek a hiányzó összeg részleges pótlására, de ennek az lesz az ára, hogy a jelenleginél több feltételhez köthetik a források elköltését. Ezek között első ízben bizonyos politikai feltételek is megjelenhetnek, mint amilyen a jogállami elvek és az uniós pénzek kifizetése közötti árukapcsolás.
 
A német biztos így a 10-12 milliárdos éves kieséssel számolva nagyjából évi 5 milliárd euróra (hét év alatt 35 milliárdra) becsüli azt az összeget, amivel a nettó befizetők készek lehetnek növelni a befizetésüket.
 
A biztos szerint jelenleg még nyitott kérdés, hogy létrehozzanak ilyen kapcsolatot „a fontos uniós programok és a tagállamokkal szemben támasztott elvárások között”. Ő maga ugyanakkor nyitottnak mondta magát erre az eshetőségre, és biztos abban, hogy a biztosi testület a vita végén egy koherens javaslattal tud majd előrukkolni.
 
Oettinger elmondta, hogy az egyik lehetőség a jogállami elvek számonkérésére az lehetne, ha ezek is részét képeznék az európai szemeszter keretében a tagállamoknak tett országspecifikus ajánlásoknak. Hozzátette, hogy más megoldások is lehetnek, ezek mibenlétét azonban nem részletezte (ugyanerről a témáról lásd külön cikkünket az EU igazságügyi biztosának sajtótájékoztatójáról).
 
A következő pénzügyi keretre vonatkozó javaslat kidolgozásáért felelős bizottsági tag kedden újságírókkal találkozva hangsúlyozta, hogy elsősorban a Brexit miatt nincsenek garanciák a költségvetési források megvágása ellen. Azt is egyértelművé tette, hogy a maga részéről kerülni fogja azt, hogy a kurtítások az innovációra és a versenyképesség javítására fókuszáló Horizon 2020-as program utódját érintsék. A többi terület azonban – a kohéziós politikát és a közös agrárpolitikát is ideértve – azonban véleménye szerint nem mentesülhet egy „elfogadható mértékű” csökkentéstől.
 
Hozzátette, hogy a Bizottság pontról pontra át fogja tekinteni az összes programot annak érdekében, hogy fontos kiadások ne essenek áldozatául a források csökkentésének.
 
Oettinger „nem ellenzi kategorikusan” a közös agrárpolitikai támogatások (közvetlen jövedelemtámogatások) nemzeti társfinanszírozásának bevezetését is, de hozzátette, hogy nagy körültekintést igényel a kérdés, hiszen a szolidaritás elve nem sérülhet. A biztos elkerülhetetlennek nevezte a KAP újabb reformját, ami szerinte mindenekelőtt a politika további korszerűsítését és egyszerűbbé tételét feltételezi.
 
A német biztos úgy látja, hogy az európai ügyészi hivatal létrehozásával és a többi meglévő eszközzel az Európai Unió egyre teljesebb körű arzenállal rendelkezik a korrupció és a csalások veszélyének minimalizásában. „Soha nem fogjuk tudni elérni a zéró korrupciót, de a hibaszázalék már most is viszonylag alacsony szinten van” - jegyezte meg Günther Oettinger.
 
A Bizottság német tagja az EU jövőjéről szólva egyáltalán nem tartja rossznak a bizottsági fehér könyvnek a folytonosságra vonatkozó egyik opcióját, mert azon a véleményen van, hogy „az EU egyáltalán nem olyan rossz, ahogy azt a populisták terjesztik róla”. Ezzel együtt elismeri, hogy a status quo nem igazán vonzó forgatókönyv. Ő személy szerint úgy látja, hogy három opció keveréke adja majd ki a közös nevezőt. Ezek: a többsebesség, a kevesebbet, de jobban és az integráció mélyítése.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook