Válságtanácskozást javasol Tusk a lengyel helyzetről

Brüsszel, 2017. július 21.
Sürgős találkozót kezdeményezett Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke Andrzej Duda köztársasági elnökkel az országban kialakult politikai válság megvitatására. Tusk Lengyelország marginalizálódásától tart Európában, és ennek megelőzésére hívta fel a lengyel államfőt.

Az Európai Bizottságot követően az Európai Tanács lengyel nemzetiségű elnöke is elérkezettnek látta az időt arra, hogy közbelépjen a lengyel jogállamiság körül mindinkább elfajuló vitába az EU-intézmények és a konzervatív varsói kormány között (erről lásd külön cikkünket).

Donald Tusk közleményben adta hírül, hogy sürgősen találkozót javasolt Andrzej Duda államfőnek a „az országban kialakult politikai válság és Lengyelország nemzetközi státuszára leselkedő veszélyes következmények megvitatására”. „Ránk vár együtt az a feladat, hogy elhárítsunk olyan szomorú következményeket, amelyek Lengyelország marginalizálódásához vezethetnek Európában” - szögezte le az Európai Tanács elnöke.

Tusk nem rejtette véka alá azt a véleményét, hogy kritikus szemmel tekint a kormánypárt javaslataira (az igazságszolgáltatást érintő új törvényekre), és meggyőződése, hogy azok szembemennek az európai értékekkel és normákkal, és kockára tehetik az ország jó hírét. „Politikai értelemben időben és térben a múltba és keletre röpítenek minket” - állapította meg az EiT elnöke, elismerve, hogy a lengyel államfő bizonyosan másképpen gondolja ezt. Ettől függetlenül kötelességüknek nevezte azt, hogy közösen cselekedjenek a haza javát és biztonságát szolgálva.

Donald Tusk közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió nem csak pénzről és eljárásokrül szól, hanem mindenekelőtt értékekről és magas színvonalú sztenderdekről a közéletben. „Ez az oka az Európa és a Nyugat egésze felől a kormánnyal szemben megnyilvánuló jelenlegi kritikai hullámnak” - jegyezte meg az elnök, emlékeztetve rá, hogy még időben vissza lehetne fordítani egy veszélyes tendenciát, de ez párbeszédet, a tárgyalásra és a gyors döntésekre való készséget fog igényelni a lengyel nép számára elfogadható eredménnyel.

Tusk szerint a bírák kormányzó párt ellenőrzése alá vonása, ahogy azt a Jog és Igazságosság Pártja (PiS) javasolja, „romokba dönti” a lengyel demokrácia már amúgy is megkopott imázsát. Ezért olyan megoldást szorgalmaz, ami elfogadható a lengyel közvélemény, a parlamenti többség, az ellenzék, a lengyel elnök és az Európai Unió számára. „Tudom, hogy ez nem könnyű falat. Engedményeket, kölcsönös tiszteletet és egy kis bizalmat fog igényelni. Nem könnyű, de meg lehet csinálni. De, nem maradt sok időnk rá” - figyelmeztetett az Európai Tanács elnökre, aki szerint nagyon komoly a helyzet. „Ezért kérek komoly intézkedéseket és komoly partnereket. Kérem, tegyünk egy kísérletet erre elnök úr” - fogalmazott Donald Tusk.


Eddigi hozzászólások (0)

Twitter
Facebook