Szójaszuverenitását erősítené az EU fele

Magyar és német kezdeményezésre 14 uniós tagállam írta alá hétfőn az európai szójanyilatkozatot, ami az EU importfüggőségének csökkentéséért és a GMO-mentes szóják és fehérjenövények vetési területének növeléséért száll síkra.
Tizennégy uniós tagállam, a közösség tagjainak a fele írta alá hétfőn a brüsszeli magyar állandó képviseleten az európai szójanyilatkozatot, ami lándzsát tör Európa importfüggőségének csökkentése és a szója és más fehérjenövények vetésterületének az EU-ban történő kiterjesztése mellett.
 
„Célunknak tekintjük, hogy az EU támogatási politikája elősegítse a vetési terület növekedését” - jelentette ki a BruxInfo kérdésére Fazekas Sándor, a vidékfejlesztési és agrártárca vezetője, aki aláhúzta, hogy Magyarországon az elmúlt években megduplázódott és elérte a 70 ezer hektárt a szója vetésterülete.
 
A szója európai előállításának szorgalmazása mögött nem csak az a szándék húzódik meg, hogy az EU váljon amennyire csak lehet önellátóvá a főleg az állati takarmányozásnál használt szójából és más fehérjenövényekből, hanem a génmódosított szója Európába történő behozatalának a csökkentése is.
 
Az EU 2013 és 2015 között éves szinten 36,1 millió tonna szójababot importált. Az EU területén ugyanezen idő alatt 0,43 és 0,56 millió hektáron termeltek szójabab vetőmagot, amiből 1 és 1,85 millió tonna szóját termeltek. „Ezek a számok jól mutatják a behozataltól való nagy függőséget, ami sebezhetővé teszi az európai mezőgazdaságot a külső körülményeknek” - szögezi le a 14 ország agrárminisztere által elfogadott nyilatkozat.
 
A szójaimport túlnyomó részét ráadásul genetikailag módosított vetőmagvakból állítják elő. A nyilatkozat aláírói úgy látják, hogy a hazai szójatermelési potenciál messze nincs még teljesen kiaknázva. Ezért erőfeszítéseket tartanak szükségesnek egy, a jelenleginél sokszínűbb vetőmagrendszerek támogatása, az innováció előmozdítása vagy a logisztika, a szójafeldolgozás és a piacok fejlesztésére a fenntartható módon előállított fehérjenövények esetében.

Eddigi hozzászólások (0)

Twitter
Facebook