Az EU nyélbe ütötte a kereskedelmi alkut Japánnal

Brüsszel, 2017. július 6.
Az Európai Uniónak elsősorban az agrártermékek piacra jutása, Japán számára pedig a személyautók exportja a fő hozadéka annak a kétoldalú kereskedelmi megállapodásnak, amiről csütörtökön kötött elvi megállapodást Brüsszelben Shinzo Abe japán miniszterelnök az uniós intézmények vezetőivel. Brüsszelben az EU által eddig megkötött legfontosabb kétoldalú kereskedelmi egyezményként méltatják az alkut.
Elvi megállapodásra jutott csütörtökön az Európai Unió Japánnal egy gazdasági partnerségi megállapodás fő elemeiről.
 
„Ez lesz az EU által eddig megkötött legfontosabb kétoldalú kereskedelmi megállapodás, ami első ízben foglal magában a párizsi klímamegállapodás iránti konkrét kötelezettségvállalást” - olvasható az Európai Bizottság által kiadott közleményben.
 
A 2013 óta tárgyalt szabadkereskedelmi megállapodás legfőbb hozadéka az EU számára az európai üzleti vállalkozások által fizetett vámok többségének évente összesen egy milliárd euró értékben történő eltörlése, továbbá a japán piac megnyitása a legfontosabb uniós mezőgazdasági exporttermékek előtt.
 
Az európai export értéke Brüsszel szerint akár 20 milliárd euróval is nőhet. Ez több lehetőséget és munkahelyet jelent például a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, bőr-, cipő- és ruházati termékek, gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és más ipari ágazatok számára.
 
„A Brexittel összefüggésben gyakran hallottunk olyan kijelentéseket, melyek szerint nincs értelme az Európai Unióban maradásnak, mert könnyebb globális kereskedelmet folytatni az EU-n kívül. Ma bebizonyítottuk, hogy ez nem igaz. Az EU globálisan egyre aktívabb. És az EU előtt állnak még tárgyalások a Mercosur tagjaival, Mexikóval, Új-Zélanddal, Ausztráliával és másokkal. Noha egyesek azt mondják, hogy visszatér az izolacionizmus és a dezintegráció időszaka, azt bizonyítjuk, hogy ez nem így van. Azt, hogy a világnak nem kell száz évekkel visszamennie az időben” - jelentette ki a japán miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
 
Az uniós mezőgazdasági exportot illetően a megállapodás:
 
- eltörli a vámokat számos sajt, köztük a Gouda és a Cheddar tekintetében (amelyekre jelenleg 29,8 %-os vámot alkalmaznak), valamint az exportált bor tekintetében is (ezek vámja jelenleg átlagosan 15 %);
- lehetővé teszi az EU számára, hogy jelentősen növelje a Japánba irányuló marhahús exportot, a sertéshús tekintetében pedig a feldolgozott hús vámmentesen, a friss hús pedig majdnem vámmentesen lesz exportálható;
- biztosítja több mint 200 minőségi európai mezőgazdasági termék, az úgynevezett földrajzi árujelzők oltalmát.

Továbbá:
 
- megnyitja a szolgáltatások piacát, különös tekintettel a pénzügyi szolgáltatásokra, az elektronikus kereskedelemre, a távközlésre és a közlekedésre.
- 48 nagy japán város vonatkozásában garantálja az uniós vállalkozások közbeszerzési piacra jutását, valamint lebontja az akadályokat a gazdasági szempontból fontos vasúti ágazat nemzeti szintű közbeszerzései elől;
- átmeneti időszakok alkalmazásával védi az EU érzékeny gazdasági ágazatait, például az autóipart a piacnyitás előtt.
 
A megállapodás a Bizottság szerint a legmagasabb szintű munkaügyi, biztonsági, környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi előírásokat rögzíti, teljeskörűen védi a közszolgáltatásokat és külön fejezete foglalkozik a fenntartható fejlődéssel. A személyes adatok védelme terén a megállapodás azokra a magas szintű szabványokra épül és azokat erősíti, amelyeket az EU és Japán a közelmúltban foglalt bele adatvédelmi jogszabályaiba.
 
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Shinzo Abe japán miniszterelnök jelentette be a megállapodás elvi szintű megkötését az EU–Japán csúcstalálkozó alkalmával.
 
„Együttesen azt a markáns üzenetet közvetítjük a világ felé, hogy kiállunk a nyílt és tisztességes kereskedelem mellett. Mi úgy gondoljuk, hogy a protekcionizmus nem jelent védelmet. Csak az együttműködés útján leszünk képesek ambiciózus globális szabványokat meghatározni. Az EU és Japán ezt a közös üzenetet közvetíti holnap a G20-ak felé” - jelentette ki Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke.
 
„Ez a megállapodás számos lehetőséget tartogat Európa számára. Az uniós gazdaság számos ágazata tekintetében az export jelentős fellendülésére számítunk” - tette hozzá Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos.
 
„Az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás a mezőgazdaság területén valaha kötött legjelentősebb és legmesszebbre mutató megállapodás. A mai napon új referenciát állítunk fel a mezőgazdasági termékek kereskedelme számára. Az exportált borra kivetett vámok eltűnnek a hatálybalépés napján. A bortermelők számára ez évi 134 millió EUR megtakarítást jelent. Hasonlóképpen több mint 200 uniós földrajzi árujelző ugyanolyan szintű oltalomban részesül majd Japánban, mint Európában” - méltatta az egyezményt Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos.
 
Az elvi megállapodás a gazdasági partnerségi megállapodás legtöbb elemére kiterjed. Néhány fejezetben ki kell még dolgozni a technikai részleteket, és vannak olyan fejezetek is, amelyet még nem tartalmaz az elvi megállapodás. Például a beruházásvédelemről szólót. Az EU felvette a napirendre a megreformált beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszerét, és valamennyi partnerét, köztük Japánt is fel fogja kérni arra, hogy dolgozzanak együtt egy beruházási vitákkal foglalkozó multilaterális bíróság felállítása érdekében. A további munkát igénylő területek közé tartozik még a szabályozási együttműködés, valamint az általános és intézményi fejezetek.
 
Az elvi megállapodásra építve mindkét fél tárgyalói folytatják a munkát, hogy megoldják a még nyitott technikai kérdéseket, hogy az év végére lezárhassák a megállapodás végleges szövegét. A Bizottság ezt követően végzi el a megállapodás jogi ellenőrzését és lefordítását az EU valamennyi hivatalos nyelvére, majd jóváhagyás céljából megküldi azt a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook