Juncker beolvasott az Európai Parlamentnek

Botrány kerkedett kedd reggel az Európai Parlament plenáris ülésén, miután alig több, mint két tucat képviselő volt csak kiváncsi a féléves máltai EU-elnökség munkájának az értékelésére. Jean-Claude Juncker „nevetségesnek” és „komolytalannak” nevezte az EP hozzáállását. Az Európai Parlament elnök személyesen utasította rendre a Bizottság elnökét, amiért az „tiszteletlenül” fogalmazott a parlamentről és a képviselőkről.
„Maguk teljesen nevetségesek.. ” – fakadt ki Jean-Claude Juncker, amikor a több, mint 750 férőhelyeses strasbourgi óriási EP-ülésteremben megjelent alig 30 képviselő szinte elveszett a teremben.

„Minden tiszteletem azoké, akik vették a fáradtságot és eljöttek a mai ülésre, de ez az eset együttesen azt mutatja, hogy az Európai Parlament munkája komolytalan” – vélte az Európai Bizottság elnöke, akit végül az ülést vezető Antonio Tajani EP-házelnök utasított rendre, mondván, „több tiszteletet” kért a Parlamentnek.
 
"Kérem válogassa meg jobban a szavait. Nem vagyunk komolytalanok. Nagyon kérem” – utasította vissza Juncker véleményét az olasz házelnök. "Önnek lehet véleménye az EP munkájáról, de nem sértegetheti azt” – figyelmeztette Tajani a luxembourgi politikust, és egyúttal emlékeztette arra, hogy „nem a Bizottság felügyeli az Európai Parlamentet, hanem a Parlament a Bizottságot”.
 
Juncker, szokott stílusát követve nem zavartatta magát, és méltatlankodva utalt arra, hogy „ha Merkel kancellár, vagy Macron elnök volna itt”, akkor most „telt ház lenne”, de mert az EU egyik parányi tagállama, Málta látta el az előző félévben a soros elnökséget, az ő munkájával kapcsolatos értékelésre senki nem kíváncsi.

A szintén kicsiny tagországból érkezett Juncker szerint mindez komolytalanná teszi az EP egészét, és kijelentette, hogy ilyen körülmények között „soha többé nem fog résztvenni” hasonló üléseken.
 
Az érintett Joseph Muscat máltai miniszterelnök láthatóan kevésbé vette magára az esetet, és széles vigyorrral hallgatta a két intézményi elnök közötti szóváltást.
 
Az elnökségi félév értékelése amúgy valahol részben visszaigazolta az érdeklődés hiányát, mert valóban nem sok új elemet hozott, és bár a félév során lezárt jogalkotási ügyek számát tekintve a máltaiak a sikeres elnökségek első harmadában látják magukat, fajsúlyos ügyekben – mindenekelőtt a migrációs dosszié egészében – nem került sor látványos előrehaladásra, amit a jelen lévő képviselők fel is hánytorgattak.
 
A nyári szünet előtti utolsó strasbourgi plenárison tapasztalt nagy arányú hiányzás a képviselők körében amúgy nem először teremt kínos perceket. A brüsszeli sajtó annak idején visszatérően tárgyalta – és most is több jelentés felemlegette -, hogy júniusban a csendes-óceáni Marshall-szigetek elnöke, Hilda Heine beszédét (amiben amúgy a klímaváltozás veszélyeire hívta fel a figyelmet) alig egy maroknyi képviselő tisztelt meg jelenlétével.

Mint többen megjegyezték, hogy a politikus mintegy 18 órás repülőutat tett meg azért, hogy Európában az ügy érdekében szót emelhessen.
 
Néppárti részről a hírek szerint arra készülnek, hogy a képviselők gyakori hiányzásának kérdéséről még az e heti plenáris idején belső vitát kezdeményeznek.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook