Magyarország nélkül áll fel az Európai Ügyészség

A bel- és igazságügyi tanács csütörtöki ülésén húsz tagállam politikai megállapodásra jutott arról, hogy megerősített együttműködés keretében létrehozzák az Európai Ügyészséget. A független uniós főügyész nyomozást és büntetőeljárást indíthat majd az uniós költségvetés kárára elkövetett bűncselekményekben. Magyarország első körben nem csatlakozott a kezdeményezéshez.
Politikai megállapodásra jutott csütörtökön húsz tagállam az Európai Ügyészség megerősített együttműködés keretében történő felállításáról.
 
Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Portugália, Románia, Szlovákia, Spanyolország és Szlovénia vesz részt a kezdeményezésben. A rendelet végső elfogadásához még az Európai Parlament egyetértésére van szükség.

Nagy-Britannia, Írország és Dánia élt a szerződés nyújtotta kimaradási lehetőségével. Magyarország, Lengyelország, Málta, Hollandia és Svédország különböző okok miatt egyelőre távol maradt, de a rendelet elfogadását követően bármikor csatlakozhat az alapító tagokhoz.
 
A hivatal létrehozását követően a független uniós főügyésznek hatáskörében áll majd, hogy nyomozást és büntetőeljárást indítson az uniós költségvetést érintő bűncselekmények ügyében, például az uniós forrásokkal kapcsolatos korrupció vagy csalás és a határokon átnyúló áfacsalások esetében.

„Az uniós költségvetést érintő csalással szemben a zéró tolerancia elvét követjük. A költségvetés minden egyes eurócentjének az uniós polgárok javát kell szolgálnia. Az erős, független és hatékony Európai Ügyészség létrehozásával megszilárdítjuk az adófizetők védelme érdekében végzett erőfeszítéseinket. Ezzel jelentősen bővülnek a uniós szinten elérhető jelenlegi lehetőségek, amelyek a Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által folytatott igazgatási vizsgálatokat fedik” - jelentette ki Günther H. Oettinger, a költségvetésért és az emberi erőforrásokért felelős uniós biztos.

„Komoly erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a kezdeményezés elnyerje a tagállamok lehető legnagyobb számának a támogatását, és nagy örömömre szolgál, hogy húsz tagállam döntött úgy, hogy alapító tagként részt vesz az Európai Ügyészség létrehozásában. Örömteli nap ez az európai adófizetőknek. Az Európai Ügyészség kiegészíti az Eurojust – az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége – által végzett fontos munkát, amely így felszabaduló forrásait a terrorizmus, az emberkereskedelem és egyéb bűncselekmények elleni küzdelemre tudja fordítani” - hangsúlyozta Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos.
 
Az Európai Bizottság becslései szerint EU-szerte évente legalább 50 milliárd euró áfa-bevételtől esnek el a tagállami költségvetések a határokon átnyúló áfa-csalások miatt. A szervezett bűnözés évről évre több milliárd eurós nyereségre tesz szert a nemzeti szabályok és büntetőeljárások megkerülésével. A tagállami ügyészeknek csak korlátozott eszközeik vannak a nagyszabású, határokon átnyúló pénzügyi bűncselekményekkel szemben. Brüsszel szerint áttörést hoz, hogy az új Európai Ügyészség Európa-szerte gyors nyomozásokat és valós idejű információcserét végez majd.

Az Európai Ügyészség egységes hivatalként működik majd az összes résztvevő tagállamban. Szervezetileg a meglévő uniós intézményeken és szolgálatokon kívüli, magas szinten szakosodott és független hivatal lesz. Az Európai Ügyészség az EU érdekeit szem előtt tartva jár el, és nem kérhet és nem fogadhat el utasítást sem az uniós intézményektől, sem a tagállami hatóságoktól.

Az Európai Ügyészség egy uniós szinten létrehozott központi hivatalból és a tagállamokban tevékenykedő delegált európai ügyészekből álló decentralizált szervezet lesz. A delegált európai ügyészek ezzel párhuzamosan megőrzik tagállami ügyészi feladatkörüket is (kettős megbízatás). A központi szint felügyeli a tagállami szinten folytatott nyomozásokat és büntetőeljárásokat az egész Unióra kiterjedő, hatékony koordináció és egységes megközelítés biztosítása érdekében.
 
Amennyiben az Európai Ügyészség nyomozást indít, a tagállami hatóságok ugyanannak a büntetendő cselekménynek a vonatkozásában nem gyakorolhatják saját hatáskörüket.
 
Az Európai Ügyészség hatékony nyomozásokat tud majd végezni az uniós költségvetést érintő bűncselekményekre és az áfa-csalásra, közelebbről a 10 000 eurót meghaladó összegű csalásra és a 10 millió eurót meghaladó összegű nemzetközi áfa-csalásra vonatkozóan.

Képes lesz határokon átnyúló intézkedéseket tenni anélkül, hogy hosszadalmas igazságügyi együttműködési eljárásokat kellene igénybe vennie. Közvetlenül a tagállami bíróságokon indíthat eljárást a bűncselekmények elkövetőivel szemben. Ez minden bizonnyal több sikeres büntetőeljáráshoz és a csalásban érintett összegek hatékonyabb visszafizettetéséhez vezet majd a javaslattevő Bizottság szerint.
 
Míg az Európai Ügyészség felel majd a bűnügyi nyomozásokért, továbbra is az OLAF feladata lesz az Unió pénzügyi érdekeit érintő szabálytalanságokra irányuló igazgatási vizsgálatok folytatása az EU összes tagállamában.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Szabad az út az EU-brit tárgyalások második szakasza előtt
  • Az Európai Bíróság elé kerülnek a magyar dossziék
  • Szópárbaj az EP-szakbizottsági meghallgatáson Magyarországról
  • Folytatódik az eljárás a magyar menekültügyi szabályok ügyében
  • Újabb fórumot járt meg az ukrán törvény körüli vita
Twitter
Facebook