Nálunk volt a legnagyobb a csalásgyanús kifizetések aránya

Brüsszel, 2017. június 1.
Magyarországon érintette a legnagyobb arányban a kifizetett uniós pénzeket az Európai Csalás Elleni Hivatal által tavaly feltárt összesen 13 ügy, amelyek között már a 4-es metró is megjelent. Az OLAF szerdán tette közzé éves jelentését, amelyből kitűnik, hogy a legtöbb vizsgálatot Romániában folytatták le, a brüsszeli hivatal pedig EU-szinten összesen 631 millió euró visszafizetését kezdeményezte.
Magyarországon az OLAF tavaly a 28 tagállam közül a harmadik legtöbb ügyet zárta le – tizenhármat -, ebből tizenegyet ajánlással láttak el a hazai hatóságok felé.
 
Vélhetően elsősorban a 4-es metró miatt a magyarországi esetek nyomán volt a legnagyobb arányú a kifizetett uniós pénzek érintettsége: 4,16 százalékos, ami példátlan a tagállamok összességét tekintve, (ezen kívül még Csehországban adódott 0,50 százalék feletti arány – náluk 2,55 százalék -, amúgy pedig az EU-átlag 0,43 százalék).
 
A magyarországi metróprojekt kapcsán a brüsszeli hivatal úgymond „igen sok rendkívül súlyos” szabálytalanságot állapított meg, és összesen 283 millió euró visszafizetésére tett javaslatot (ebből 228-at a Bizottságnak, 55-öt az Európai Beruházási Banknak).
 
Egy másik statisztikából az is kiderült, hogy miközben EU-szinten az OLAF ajánlását figyelembe véve a helyi hatóság az ilyen ügyek felénél indított büntetőjogi eljárást, addig Magyarországon ez az arány 30 százalékos volt (kilencből három alkalommal).
 
Tavaly egyébként az OLAF uniós szinten 272 ügyet zárt le és 219 másikat nyitott meg. Továbbra is jellemzően a közbeszerzésekhez kapcsolható visszaélések vezetik a sort, de gyakori a több országon átnyúló projektek kapcsán elkövetett – például vám-, vagy áfa-elszámolással összefüggő – csalás, és feljövőben van a kutatás-fejlesztési projekteknél jogtalanul elszámolt megbízási díjazások aránya is.
 
Giovanni Kessler, az OLAF igazgatója emellett kiemelte, hogy növekvő számban fordulnak elő az általuk feltárt ügyek között európai parlamenti visszaélések, mindenekelőtt a képviselői asszisztensi elszámolások kapcsán. Sajátos vonásként Kessler elmondása szerint különösen azt követően ugrott meg náluk az ilyen ügyek vizsgálata, hogy 2015-ben feljelentés érkezett hozzájuk Marine Le Pen és a Francia Nemzeti Front képviselőinél vélelmezhető ál asszisztens-alkalmazás miatt, mire tavaly ez utóbbiak „dobtak fel” tudomásuk szerint más frakciókban létező hasonló eseteket.
 
Összességében Kessler szerint idén áprilisban 47 ilyen vizsgálat folyt éppen, úgyhogy egy szerdai parlamenti meghallgatás során fel is vetette, hogy a dolog mögött „parlamenti rendszerhiba” is meghúzódhat, ami mindezt lehetővé teszi.
 
Kessler amúgy még egy figyelmet keltő bejelentést tett: utalva arra, hogy az EU jelenlegi 28 tagállamából csupán 20 csatlakozott az EU pénzekkel kapcsolatos bűnvádi eljárások indítására javasolt EU ügyészi hivatal létrehozásához (megerősített együttműködés keretében indul el az utóbbiak körében), ezért figyelmeztetően fordult a többi 8 országhoz – köztük Magyarországhoz -, hogy akkor ők viszont a jövőben több OLAF-vizsgálatra számíthatnak.
 
Mindezt „nem fenyegetésként” mondja – tette hozzá -, csupán a nyílt lapok jegyében emlékeztet rá, hogy a hivatal egyenlő módon akarja megfigyelés alatt tartani az összes tagállamot, és akik kivonják magukat az EU ügyészi hivatal hatálya alól, azoknál az ez utóbbira eső vizsgálatokat is az OLAF-nak kell majd elvégeznie. (Magyarország mellett amúgy Dánia, Írország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Málta és Svédország jelzett biztos kimaradást, míg Hollandia még nem döntött az ügyben.)

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook