Újabb figyelmeztetés a menekültek miatt Budapestnek

A migrációs ügyekért felelős uniós biztos csütörtökön újfent figyelmeztette Budapestet, Varsót és néhány további fővárost, hogy kötelezettségszegési eljárásnak néznek elébe, ha egy hónapon belül nem kezdik meg kvótájuk terhére a menekültek áthelyezését Olasz- és Görögországból. A belügyminiszterek csak informális tanácskozást tartottak a menekültügyi reformról, de az álláspontok jottányit sem közeledtek.
Néhány napon belül már másodszor fenyegette meg csütörtökön az EU bel- és migrációs ügyekért felelős biztosa Magyarországot és néhány más tagállamot, hogy júniusban kötelezettségszegési eljárást indít velük szemben, ha azonnal, egy hónapon belül nem kezdik meg a menekültek áthelyezésére vonatkozó tanácsi határozat végrehajtását.
 
„Az Európai Bizottság arra sürgeti a még egyetlen menekültet sem befogadó tagállamokat, továbbá azokat, amelyek egy év alatt sem tettek ilyen felajánlást, hogy haladék nélkül, egy hónapon belül kezdjenek hozzá. Ha nem cselekszenek, akkor az Európai Bizottság júniusban meghozza a hatáskörében álló döntéseket, ideértve a kötelezettségszegési eljárás elindítását” - jelentette ki Dmitrisz Avramopulosz, a belügyminiszteri tanácsülést követő sajtótájékoztatón.
 
Jelen pillanatban csak Magyarország, Lengyelország és Ausztria nem helyezett át egyetlen menekültet sem Olaszországból és/vagy Görögországból a számára megállapított kötelező ideiglenes menekültkvóta terhére.
 
A biztos felszólította az érintett országokat, hogy hagyjanak fel ürügyek hangoztatásával, és politikai, erkölcsi és kötelező szolidaritásról beszélt.
 
Carmelo Abela, az ülésen elnöklő máltai belügyminiszter közvetve elismerte, hogy a dublini menekültügyi reform velejének számító szolidaritás és felelősség kérdésében szinte semmit sem közeledtek az álláspontok. A belügyminiszter a véleménykülönbségek ellenére továbbra sem mondott le arról, hogy – miként azt az állam- és kormányfők kérték – június végéig politikai megállapodásra juthatnak a kérdésben.
 
Mások ugyanakkor már lemondtak erről, és az ellentétek egyértelmű jeleként a belügyminiszterek csütörtökön csak informális ülésen vitatták meg a témát. A máltai elnökség a vita elé egy újabb munkaanyagot készített, ami ugyanakkor források szerint lényegében csak rövidített változata az április végén a menekültügyi szolidaritásról készült, hivatalos státuszt nem élvező papírnak.
 
A máltai belügyminiszter egy újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy minősített többség helyett konszenzussal kívánnak dönteni az ügyben.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook