Mégsem vétózza meg Budapest a fejlesztési stratégiát

Brüsszel, 2017. május 18.
Elhárult az európai fejlesztési stratégiát fenyegető magyar vétó veszélye, miután több ponton is úgy módosították a dokumentumot, hogy az figyelembe vegye a migrációval összefüggő magyar érzékenységet – közölték csütörtökön EU-tanácsi források. Budapest kívánságára a szöveg megerősíti, hogy a stratégia nem érinti a migráció terén az EU-szerződésben rögzített tagállami hatásköröket.
Az EU-Tanács Budapest követelésének engedve módosította az európai fejlesztési stratégia szövegét, elkerülve ezzel a magyar vétót. Tanácsi források tájékoztatása szerint még szerdán az EU 28 tagállamának nagykövetei megállapodtak az ENSZ 2030-ig érvényes fejlesztési politikai céljait EU és tagállami elvekre lebontó politikai nyilatkozatról, miután a magyar kormány írásos garanciát kapott arra, hogy a „konszenzus” semmilyen mértékben nem változtatja meg a tagállami hatásköröket a legális és illegális migráció kérdésében.
 
Szijjártó Péter külügyminiszter egy héttel ezelőtt lengette be a szöveg magyar megvétózását arra az esetre, ha az uniós partnerek nem vennék figyelembe a migrációval összefüggő magyar érzékenységet. A tagállamok, ha kelletlenül, de végül teljesítették a magyar igényt, így elhárult az akadály az elől, hogy a fejlesztési miniszterek pénteki ülésükön elfogadják a dokumentumot, ami a Tanács közös álláspontjának számít.
 
A szövegbe végül bekerült egy, az uniós szerződésre való hivatkozás, elismerve a tagállamok jogát a 3-ik országokból származó bevándorlás kérdésében. „A stratégia nincs hatással a tagállamoknak az EU működéséről szóló szerződés 79(5)-ös cikke által biztosított jogára, hogy maguk szabják meg 3-ik országok azon állampolgárainak a létszámát, akik munkavállalás céljából léphetnek a területükre”.
 
Az uniós partnerek közül többen is kelletlenül adták be a derekukat az engedménybe, ami a szöveg magyar jóváhagyásának volt az ára. „2015-ben valamennyi tagállami vezető aláírta a 2030-as fejlesztési programot, ami elismerte, hogy a migráció a fejlesztés egyik eszköze” - húzta alá csütörtökön egy BruxInfónak nyilatkozó EU-forrás, aki szerint előíró szöveg gy pillanatra sem merülhetett fel senkiben, hogy az egyébként jogi kötelezettséget nem előíró stratégia bármit is elvenne a tagállamok hatásköréből a bevándorlás területén.
 
EU-források arra is felhívják a figyelmet, hogy egészen egy héttel ezelőttig a magyar kormány nem adta a jelét annak, hogy elégedetlen lenne a szöveggel. Ehhez képest derült égből villámcsapásként hatott, amikor előbb a magyar EU-nagykövet, majd a külügyminiszter is belengette a vétót.
 
Magyar részről ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy 2014 és 2015 óta nagyot változott a migráció kérdése és megítélése, csakúgy, mint az EU hozzáállása a kérdéshez.
 
A dokumentumot magyar igényre néhány más ponton is módosították.
 
Az európai fejlesztési stratégia a három EU-intézmény, a Tanács, a Parlament és a Bizottság közös nyilatkozatának formáját ölti majd, és arról még meg kell állapodni az Európai Parlamenttel.
 
A terjedelmes dokumentumnak csak egy kis része foglalkozik a fejlesztési politika migrációs aspektusaival.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook