Közeli áttörést sejtet a biztos a magyar migránsdossziéban

A migrációért felelős uniós biztos úgy látja, hogy nincs messze a megoldás a menedékkérőket érintő magyar törvényről folyó vitában. Az Európai Bizottság közben kedden az öt schengeni ország által ideiglenesen visszaállított belső határellenőrzések fokozatos kivezetésére terjesztett elő javaslatot.
Ígéretesnek nevezte kedden a migrációs ügyekért felelős EU-biztos a Bizottság és a magyar hatóságok között folyó párbeszéd alakulását arról a közelmúltban elfogadott magyar jogszabályról, aminek értelmében a menedékjogi kérelmet benyújtó személyeket 14 éves kor felett az eljárás idejére is befelé zárt tranzitzónákban helyezhetik el.
 
„Nem vagyunk messze az ügy megoldásától. Jobb lenne elkerülni a kötelezettségszegési eljárásokat, de ha nem sikerül zöld ágra vergődnünk, akkor ez is egy lehetőség” - jelentette ki a BruxInfo kérdésére válaszolva kedden Dmitrisz Avramopulosz, hozzátéve, hogy „nagyon konstruktívan alakulnak a tárgyalások”. A biztos azt is megemlítette, hogy egy bizottsági szakértőkből álló delegáció kedden is tárgyalásokat folytatott a magyar hatóságokkal a témában.
 
Egy március 30-án Budapestnek küldött levélben az Európai Unió bel- és migrációs politikáért felelős biztosa összesen öt aggályt jelzett a március végén hatályba lépett magyar határőrizeti törvény módosításával kapcsolatban. Ezek az alábbiak:
 
1. A menekültügyi eljáráshoz való hatékony hozzáférés hiánya;
2. A határon lefolytatott eljárás hatályának jogellenes kiterjesztése;
3. Eljárási garanciák hiánya a fogva tartás (őrizet) során;
4. Az uniós szabályok be nem tartása a befogadási feltételek tekintetében;
5. A hatékony jogorvoslathoz való jog hiánya.
 
Nem tudni, hogy a görög biztos mire alapozza a derűlátását, de szombaton Brüsszelben Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke is megemlítette, hogy még abban az alapvető kérdésben sincs egyetértés a felek között, hogy a magyar törvény esetében a menedékkérők őrizetéről van-e a szó, vagy sem. A magyar álláspont szerint nem, mert Szerbia felé nyitva áll a tranzitzóna.
 
Brüsszel szerint azonban őrizetről van szó, ami azért aggályos, mert mindenkit, akit az ország területén elfognak a magyar hatóságok, a tranzitzónába küldik vissza (vagyis jogszerűtlenül kiterjesztő módon alkalmazzák a határ menti menekültügyi eljárást).

Másrészt a tranzitzónában a határ menti eljárás értelmében legfeljebb 4 hétig lehetne a menedékkérőket őrizetben tartani. Ha addig nem zárul le a kérelmük elbírálása, akkor be kellene engedni őket az országba. A magyar szabályozás ugyanakkor nem tartalmaz semmilyen időkorlátot.
 
A BruxInfo úgy értesült, hogy a biztosi testület a közeljövőben vissza fog térni a migrációs kérdésre, mert a legutóbbi, április 26-i Magyarországnak szentelt vitán ezzel a dossziéval érdemben nem foglalkoztak.
 
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke korábban kilátásba helyezte, hogy a testület „lépni fog, ha nem lát rövid időn belül pozitív elmozdulást”.
 
A Bizottság kedden azt javasolta, hogy Ausztria, Németország, Dánia, Svédország és Norvégia 6 hónapon belül szüntessék meg a belső schengeni határaik mentén az ideiglenes határellenőrzést. Brüsszel ezzel együtt más biztonsági intézkedések alkalmazását javasolja az érintett tagállamoknak, pl. arányos mértékű rendőri ellenőrzéseket a határvidékeken és a jelentősebb forgalmú útvonalak mentén.
 
„Ez az utolsó hosszabbítás” - szögezte le sajtótájékoztatóján Dmitrisz Avramopulosz.
 
Bizottsági források ugyanakkor rámutatnak, hogy hat hónap múlva csak az ellenőrizetlen migrációs mozgások alapján elrendelhető belső határellenőrzések fenntartásának a jogi alapja jár le. A tagállamok ba schengeni határkódex értelmében belbiztonsági érdekekre (például terrorveszélyre) hivatkozva is felfüggeszthetik a belső határellenőrzés mentes schengeni rendszer alkalmazását. Franciaország például ezen az alapon állította vissza korábban az ellenőrzéseket a határain.
 
Az Európai Bizottság tisztában van ezzel, ezért jelezte is, hogy elképzelhetőnek tartja a schengeni határkódex olyan értelmű módosítását a közeljövőben, ami a belbiztonsági okokra hivatkozva is időhatárt szabna a belső határellenőrzések visszaállításának.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Szabad az út az EU-brit tárgyalások második szakasza előtt
  • Az Európai Bíróság elé kerülnek a magyar dossziék
  • Szópárbaj az EP-szakbizottsági meghallgatáson Magyarországról
  • Folytatódik az eljárás a magyar menekültügyi szabályok ügyében
  • Újabb fórumot járt meg az ukrán törvény körüli vita
Twitter
Facebook