Gyors törvénymódosítást kér az EPP a kormánytól

Az Európai Néppárt elnöksége azt fogja kérni szombaton a magyar miniszterelnöktől, hogy a Bizottság által megszabott egy hónapos határidőn belül módosítsa a felsőoktatási törvényt a testület jogi kifogásaival összhangban – közölte a BruxInfóval csütörtökön Siegfried Muresan, az EPP szóvivője. A magyar miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy a vita rendezésének jogi útjához fog ragaszkodni.
Az Európai Néppárt vezetősége arra fogja kérni a magyar kormányfőt, hogy az Európai Bizottság által megszabott egy hónapos határidőn belül a testület jogi aggályainak figyelembevételével hozza összhangba az uniós szabályokkal a magyar felsőoktatási törvényt. Ezt Siegfried Muresan, az Európai Néppárt szóvivője nyilatkozta csütörtökön telefonon a BruxInfónak.
 
Muresan – aki maga is tagja a néppárti frakciónak - utalt Manfred Weber, parlamenti frakcióvezetőnek a szerdai plenáris vitán elhangzott felszólalására, emlékeztetve rá, hogy az EPP számára az akadémiai, oktatási szabadság semmiféle korlátozása nem elfogadható.
 
Az Európai Néppárt elnöksége szombat reggel 8 órakor ül össze Brüsszelben Orbán Viktor társaságában, hogy megvitassa a magyar dossziékat és levonja a következtetéseket az elmúlt napok fejleményeiből, így mindenekelőtt a felsőoktatási törvény módosításáról készült jogi bizottsági szakvéleményből. A megbeszélésen elvileg Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke, a tíz alelnök (köztük a magyar Gál Kinga), a kincstárnok és különleges meghívottként a három uniós intézmény néppárti vezetője, Donald Tusk (Európai Tanács elnöke), Jean-Claude Juncker (Európai Bizottság) és Antonio Tajani (Európai Parlament) vehet részt.
 
Csütörtökön még nem alakult ki a résztvevők végleges listája – közölte az EPP szóvivője. Értesülésünk szerint Jean-Claude Juncker nem tervezi részvételét a szombat reggeli összejövetelen, de ott lesz a pátcsaládhoz tartozó állam- és kormányfők 10 órakor kezdődő csúcstalálkozóján, ami megelőzi az Európai Tanács szombat délutáni, Brexitnek szentelendő ülését.
 
Az elnökségi ülésen a Brüsszel megállítására felszólító nemzeti konzultáció is napirenden lesz, amit Manfred Weber a pártcsoport nevében szerdán ugyancsak bírált. Ebben az ügyben egyelőre nem világos, hogy mit várnak a miniszterelnöktől, egyáltalán várnak-e valamit. Muresan szerint ezt a kérdést előbb megvitatják Orbán Viktorral.
 
A magyar miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján a BruxInfo kérdésére közölte, hogy a kormány nem mond le se a konkrét ügyben (CEU-t is érintő törvény), sem pedig hasonló esetekben a jogi procedúra által felkínált lehetőségről, és „végig kívánja vinni a vitát”. „Egy ilyen méretű ország sohasem fogadhatja el a politikai megközelítést a jogival szemben” - szögezte le a miniszterelnök, amikor arról kérdeztük, hogy eleget kíván-e tenni az EPP kérésének, hogy amennyiben Brüsszel jogi kifogást emel a törvénnyel szemben, akkor orvosolja a problémát.
 
Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy hivatalos felszólító levelet küldött Budapestnek, elindítva ezzel a jogsértési eljárást, és a szokásos ekét hónap helyett egy hónapot adott a magyar hatóságoknak a válaszra.
 
A testület mélyreható jogi vizsgálata négy uniós, illetve nemzetközi jogforrással is összeegyeztethetetlennek találta a felsőoktatási törvényt. Jelesül az elsődleges EU-joggal (szerződés), a szolgáltatások szabad nyújtásáról szóló irányelvvel, az alapjogi chartával és a WTO (pontosan a GATT) rendelkezéseivel, amelyek meglátásai szerint tiltják, hogy uniós és harmadik országok egyetemei között különbséget tegyenek.
 
A Bizottságnál hangsúlyozták, hogy az általuk feltárt problémák orvoslása nem csupán kozmetikai változásokat eredményezne a módosított felsőoktatási törvényen, hanem megkérdőjelezi annak több alapelemét is. Így azt a rendelkezést is, ami (ha nem teljesül két feltétel) arra kényszerítené a CEU-t, hogy választania kelljen a magyar és az amerikai diploma kibocsátásának a joga között.
 
(Erről bővebben lásd http://www.bruxinfo.hu/cikk/20170426-a-felsooktatasi-torveny-alapjait-vette-celba-brusszel.html).
 
A magyar miniszterelnök ezzel szemben első, felületes benyomásai alapján szerdán még úgy látta, hogy a Bizottság „mintha egyre kevésbé az oktatás szabadságáról beszélne, és lényegében technikai téren emelt kifogásokat". Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy a felsőoktatás szabályozása egyfelől nemzeti hatáskör, másfelől több olyan uniós tagállamról is tudomása van, ahol szerinte a magyarhoz hasonlóan, vagy annál szigorúbban szabályozzák a külföldi egyetemek működését.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Szabad az út az EU-brit tárgyalások második szakasza előtt
  • Az Európai Bíróság elé kerülnek a magyar dossziék
  • Szópárbaj az EP-szakbizottsági meghallgatáson Magyarországról
  • Folytatódik az eljárás a magyar menekültügyi szabályok ügyében
  • Újabb fórumot járt meg az ukrán törvény körüli vita
Twitter
Facebook