Új be- és kilépési szabályok a schengeni külső határokon

Április 7. óta a schengeni külső határokat átlépő EU-polgárokat is szisztematikus ellenőrzésnek vetik alá, átfuttatva a nevüket a releváns rendőrségi adatbázisokon. Az Európai Bizottság szerint csak néhány másodperccel hosszabbodik meg az útlevél-ellenőrzés, míg mások nagyobb bonyodalmakra számítanak elsősorban a reptereken és a kikötőkben.
Mostantól minden egyes uniós állampolgár hasonló személyazonosság-ellenőrzésen esik át a schengeni külső határokon (be- és kilépéskor), mint harmadik országok állampolgárai. Április 7-én lépett hatályba EU-szerte az a jogszabály, aminek értelmében az útlevelek érvényességének és tulajdonosa beazonosítása mellett a procedúra kötelezően kiegészül még egy elemmel: a külső schengeni határok ki- és belépni szándékozó személyek adatainak átfuttatásával a rendelkezésre álló adatbázisokon (például schengeni információs rendszer, Interpol stb.)
 
Az intézkedést a 2015. novemberi párizsi merényletek hatására fogadta el az Európai Unió, és mindenekelőtt a külföldön, többnyire Szíriában harcoló és visszatérésükkel fokozott biztonsági kockázatot jelentő uniós állampolgárok kiszűrésére, és általában a külső határokon az ellenőrzés megerősítésére találták ki.
 
A Bizottság szerint a schengeni határkódex módosítása megfelelő egyensúlyt biztosít a jelenlegi biztonsági kihívások és aközött, hogy elkerüljék a határátkelőhelyeken a túlzott mértékű torlódásokat. A tagállamok meghatározott feltételek mellett, az arányosság és a biztonság elveinek érvényesítése céljából enyhíthetnek a külső határokon a személyek ellenőrzésének szabályain, vagy minősített esetekben akár el is tekinthetnek attól. Példaként említik a finn-orosz határ két oldalán nap mint nap ingázókat, akiknek tehát nem kell minden egyes ki- és belépéskor átesniük az adatbázissal való összehasonlítást magába foglaló ellenőrzésen.
 
Bizottsági források szerint az új ellenőrzési mozzanat beemelése átlagosan csak néhány másodperccel fogja meghosszabbítani a procedúrát, így alaphelyzetben nem kell majd sorokra és torlódásokra számítani.
 
Mások ugyanakkor időigényesebb eljárástól tartanak és arra figyelmeztetik például a repülőtereken az utasokat, hogy ehhez igazítsák hozzá az indulásukat.
 
De, nem ez az egyetlen potenciális probléma. Attól függően, hogy az egyes országokban mennyi és milyen mélységű adatbázist használnak, az utasok számára teljesen váratlan és kellemetlen szituációk is kialakulhatnak. Alapesetben a rendszer akkor jelez, ha valakinek a belépését megtagadták korábban a schengeni térségbe, vagy körözést, kiadatási kérelmet adtak ki ellene, illetve esetében felmerült egy terrorszervezethez való tartozás gyanúja.
 
Ennél azonban sokkal pitiánerebb ügyekben is jelezhet a rendszer, aminek folyományaként a szóban forgó személyt elkísérik egy különálló helységbe, ahol a határőröknek fel kell venniük a kapcsolatot az illető személy adatait a rendszerbe feltöltő szervezettel és ennek utána kell járnia.
 
A belga nemzeti adatbázisban például azoknak az adatai is szerepelhetnek, akik bármilyen kisebb kihágás (gyorshajtás, érvénytelen jogosítvány) vagy lakcím-átjelentkezés elfelejtése miatt kerültek be az adatbázisba. A belga hatóságok ezért azt javasolják az utazóknak, hogy ha ilyen aktáik vannak a rendőrségnél, akkor mielőbb konzultáljanak a hatóságokkal.
 
Különben még annak is fennállhat a veszélye, hogy az ellenőrzés miatt lemaradnak a repülőgépről, és mivel ebben az esetben adminisztratív mulasztásról van szó, a légitársaságoknak és a hatóságoknak még kártérítést sem kell fizetniük a pórul járt utasoknak.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook