Az EP is vitát szentel a CEU-nak

A CEU-t érintő törvénymódosításról és a Brüsszel megállítására felhívó nemzeti konzultációról is elmarasztalóan nyilatkozott csütörtökön az Európai Bizottság elnöke. Az Európai Parlament április 26-án plenáris vitát kíván szentelni a felsőoktatási törvény módosításának.
"Nem szeretem ezt a döntést" - jelentette ki csütörtökön a Közép-Európai Egyetemet hátrányosan érintő magyar törvénymódosításról az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker - aki a svájci elnökkel tartott sajtótájékoztatón válaszolt egy, a magyarországi helyzettel foglalkozó kérdésre - "a CEU bezárását illetően" fogalmazta meg tömören a véleményét.

Juncker a Brüsszel megállítására felszólító kérdőívről elmondta, hogy miután azt látta, jobban meg szeretné érteni a magyar miniszterelnök szándékait. "A Római nyilatkozat aláírása után az ilyen fajta rosszindulatú állítások Brüsszelről többet árul el a levél szerzőjéről, mint az EU-ról" - szúrt oda egyet Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnöke.

A biztosok 28 fős testülete jövő szerdán Frans Timmermans első alelnök prezentációját követően megvitatja a felsőoktatási törvény elfogadása után előállt helyzetet. A Bizottság szolgálatai előzőleg górcső alá veszik a törvényt annak megállapítására, hogy uniós jogot sért-e.

A testület szóvivője csütörtökön nem válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen irányban tapogatózik a testület. Nevük mellőzését kérő források szerint az egyik lehetséges fogáspont a jogbiztonság lehet, bár az nem világos, hogy ezt konkrétan milyen uniós jogszabályból lehet levezetni. Az EU jogosítványai oktatási kérdésekben minimálisak. Többek között a tudományért és a kutatásért felelős EU-biztos, a portugál Carlos Moedas is bírálta a magyar törvénymódosítást (erről lásd szerdai cikkünket). Frans Timmermans pedig azt twittelte ki csütörtökön, hogy teljes mellszélességgel támogatja kollégája szavait.

Az Európai Néppárt szerda esti ülésén is a CEU-t rendkívül hátrányosan érintő törvény állt a középpontban. A sajtóhírek szerint feszült hangulatú frakcióülés után Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke és Manfred Weber, frakcióvezető védelmébe vette a felsőoktatás szabadságát és függetlenségét Magyarországon. Az EPP felhívta az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a magyar jogszabályt (amit a Bizottság egyébként is vizsgál már), és amennyiben problémát találnak, a kormánnyal szemben elvárás, hogy korrigáljon.

Bár a frakcióülésen sajtóhírek szerint számos képviselő bírálta a magyar lépést, az Európai Néppárt eddigi irányvonalához tartva magát nem mutatja semmi jelét annak, hogy a többi pártcsoport követelésének eleget téve kizárja a Fidesz-KDNP-t - mutatnak rá megfigyelők.

A Politico értesülései szerint az EPP-n belül elsősorban a belga, a holland, a luxemburgi tagok, de a svédek és a finnek, és "számos német képviselő is" a Fidesz kizárását szorgalmazta.

A Politico Gunnar Hökmark svéd képviselőt idézte, aki szerint "nem a Fidesz, hanem Orbán maga jelenti a fő problémát. Ő (mármint a miniszterelnök) veszett fejsze nyele".

A lap úgy értesült, hogy Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője intenzív beszélgetést folytatott telefonon Orbán Viktorral.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook