A Néppárt a Bizottság gondjaira bízza a CEU-t érintő törvényt

Brüsszel, 2017. április 5.
A biztosi kollégium jövő heti ülésén napirenden lesz a magyar felsőoktatási törvény módosítása – jelentette be szerdán az Európai Bizottság szóvivője. Az Európai Néppárt felszólította az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a magyar felsőoktatási törvényt. Ha a testület találna valamit, elvárják, hogy a kormány annak megfelelően korrigáljon.
Az Európai Néppárt parlamenti frakciója szerda délutáni ülésén napirendre tűzte a magyar felsőoktatási törvény módosítását. A megbeszélés után Manfred Weber a néppárti frakció vezetője twitter-üzenetben tudatta az alábbiakat:

"A gondolat, a kutatás és a szólás szabadsága alapvető részei az európai identitásunknak. Az EPP frakciója felszólítja az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a magyar oktatási törvényt. Az EU-nak egy komoly, független értékelésre van szüksége, nem pártpolitikai vitákra. Amint a Bizottság véleményt alkot, elvárjuk a magyar kormánytól, hogy ahhoz tartsa magát.”

Az Európai Bizottság magától is górcső alá veszi a kedden módosított magyar felsőoktatási törvényt, és jövő héten a biztosi testület ülésének napirendjére tűzi a kérdést – jelentették be szerdán Brüsszelben. Alexander Winterstein szóvivő szerint a biztosi kollégium Frans Timmermans első alelnök prezentációját követően tartja majd meg az első vitát a bírálói által Lex CEU-nak nevezett törvényről.

A kutatásért, tudományokért és innovációért felelős uniós biztos mély aggodalmának adott hangot a magyar felsőoktatási törvény keddi módosítása kapcsán.
 
„Nyugtalansággal tölt el, hogy ez a fejlemény szöges ellentétben állhat a tudományos kutatás szabadságával és a nyitottságra vonatkozó közös értékeinkkel” - szögezte le nyilatkozatában Carlos Moedas. A biztos emlékeztet rá, hogy Magyarország az EU tagjaként kötelezettséget vállalt a közös európai értékek fenntartására, az oktatás megvédését is beleértve. „Amiatt aggódom, hogy ez a fejlemény egy szerencsétlen precedenst teremthet a felsőoktatási intézmények autonómiájára nézve Magyarországon” - hangsúlyozza Moedas.
 
A biztos számos telefonhívást és levelet kapott, amelyek a CEU diákjai, a professzorok és az egyetemi stáb mély aggodalmaira hívták fel a figyelmet. Arra is rámutat, hogy a CEU fennállásának 25 éve alatt az innováció és az akadémiai kiválósági központnak járó elismerést vívott ki magának.
 
„Az akadémiai kiválóságnak és a tanszék és diákok magas színvonalának köszönhetően kulcsszerepet játszott a magyar akadémiai közösségnek a világ vérkeringésébe való bekapcsolásában. A CEU valójában Magyarország regionális vezetőszerepének kulcstényezője, amely összesen 12 nagyon versenyképes vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Kutatási Tanácstól” - húzta alá a portugál biztos.
 
Moedas leszögezi, hogy a Bizottság most alaposan górcső alá veszi a törvényt és annak az uniós joggal való egyezőségét.
 
„Arra sürgetem a magyar hatóságokat, hogy tartózkodjanak mindenféle döntéstől, ami korlátozza a tudományos és felsőoktatási szabadságot és árt Magyarország akadémiai jóhírének, valamint EU-partnerekkel fenntartott viszonyának” - jelentette ki Carlos Moedas, hozzátéve, hogy közleménye maximálisan élvezi Frans Timmermans első alelnök támogatását.

A Fidesz-KDNP Európai Néppártból való kizárását sürgette szerdán az Európai Parlament szocialista és liberális frakciója „az Orbán-kormány felsőoktatási szabadsága ellen intézett támadása miatt”. A parlamenti sajtótájékoztatón Gianni Pittella, a szocialista (S&D) frakció vezetője, Sophie in,t Veld, a liberális ALDE pártcsoport elnök-helyettese mellett Gaby Zimmer, az Egyesült Baloldal frakcióvezetője, Ska Keller, a zöldpárti csoport társelnöke és az Európai Néppártból, a lengyel Rosa Thun vett részt.
 
Pittella közölte, hogy határozott gesztust vár Joseph Daultól, az Európai Néppárt elnökétől és Manfred Weber néppárti frakcióvezetőtől, jelesül azt, hogy mutasson ajtót Orbán Viktor miniszterelnök pártjának. Az ALDE frakció helyettes vezetője ugyancsak a Fidesz-KDNP Európai Néppártból való kizárására szólította fel a párt vezetését. Emlékeztetett ré, hogy Manfred Weber, a pártcsoport elnöke nemrég egy nyilatkozatában a pénzügyi támogatás megvonását sürgette az EU-ellenes pártoktól. Kifogásolta, hogy az EPP ezzel egyidejűleg legutóbbi máltai elnökségi ülésén pódiumot biztosított a magyar miniszterelnöknek, ami szerinte ellentétes Weber szavaival.
 
Az Európai Néppárt szerdán kora este kezdődött frakcióülésén napirendre tűzte a CEU számára hátrányos keddi magyar törvénymódosítás kérdését. Ezt már Rosa Thun, a néppárti frakció lengyel tagja mondta, aki „mélyreható vitára” számított a frakcióülésen a kérdésről. „Egyszerűen nem hallgathatunk. Ma Magyarország, holnap Lengyelország. Az aggodalmaink nagyon komolyak” - jelentette ki a lengyel Polgári Platform színeiben az EP-be bejutott képviselő.
 
Sophie in,t Veld szerint legfőbb ideje az EU-szerződés 7-ik cikk alkalmazásának kezdeményezése mind Budapesttel, mind Varsóval szemben, ami – mint emlékeztetett rá – még nem jelentené szankciók kiszabását. A holland képviselőnő emlékeztetett rá, hogy a magyar miniszterelnök korábbi parlamenti felszólalásai alkalmával visszatérően áldozatnak tüntette fel magát. „Most teljesen világos, hogy nem Orbán az áldozat, hanem a magyar nép, amelyet megfosztanak az oktatási szabadságtól és a médiában a sokirányú tájékozódás lehetőségétől” - szögezte le a képviselő, hozzátéve: „mitől félsz Viktor, a vitától és az érvektől?”
 
Ska Keller, a zöld frakció társelnöke felháborítónak nevezte a napokban a kormány által elindított újabb nemzeti konzultációt, aminek fő üzenete, hogy „állítsuk meg Brüsszelt”. „Brüsszel helyett Orbánt kellene megállítani” - hangsúlyozta a német képviselő.
 
A néppárti magyar delegáció rövid közleményt adott ki szerdán, „újabb Magyarország ellen intézett politikai támadásnak” nevezve a strasbourgi sajtótájékoztatón elhangzottakat. „A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja visszautasítja, hogy politikusok Brüsszelből és Strasbourgból akarják megmondani, mit tegyenek a magyar emberek. Mi a magunk útját járjuk; ne mások döntsenek helyettünk az energiaárakról, az adókról, a felsőoktatás szabályozásáról, a munkahely-teremtés támogatásáról, vagy éppen arról, hogy kikkel éljünk együtt saját hazánkban”.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook