Brüsszel véget vetne Brüsszel mószerolásának

Véget kell vetni Brüsszel mószerolásának és szidalmazásának – jelentette ki kedden az Európai Bizottság illetékes szóvivője a napokban indult nemzeti konzultációval összefüggő kérdésekre válaszolva. A Bizottság a Közép-Európai Egyetem működési feltételeit befolyásoló felsőoktatási törvény elfogadása miatt is aggodalmát fejezte ki és teljes szakvéleményt ígér a jogszabály hatályba lépését követően.
Véget kell vetni Brüsszel szidalmazásának – közölte kedden az Európai Bizottság szóvivői szolgálatának helyettes vezetője azt követően, hogy újságírók a napokban indult és Brüsszel "megállítására" felhívó nemzeti konzultációról kérdezték.
 
„Az az érdekünk, hogy az embereknek igazat mondjanak, az igazságot. Brüsszel mószerolása ennek éppen az ellenkezője” - hangsúlyozta Alexander Winterstein.
 
Az Európai Bizottság kedden a magyar felsőoktatási törvény módosítása miatt is aggodalmának adott hangot és mindenre kiterjedő szakvéleményt ígér a jogszabály hatályba lépése után. Brüsszel vizsgálódása annak megállapítására irányul, hogy bármilyen szempontból is uniós jogszabályba ütközik-e a törvénymódosítás, ami bírálói szerint egyértelműen a Soros György által alapított Közép-Európai Egyetem (CEU) működésének ellehetetlenítésére irányul. A jogszabályt előterjesztő magyar kormány szerint a változtatás ugyanakkor lényegében az egyetem által élvezett „jogtalan versenyelőny” megszüntetését célozza többek között.
 
Korábban Navracsics Tibor, az okatási ügyekért is felelős magyar EU-biztos az egyik legfontosabb felsőoktatási intézménynek nevezte nem csak Magyarországon, hanem az egész európai felsőoktatási térségben is a CEU-t. „Ezért tartom fontosnak, hogy az esetleges szabálytalanságok korrekciója után zavartalanul folytathassa a működését Budapesten” - fejtette ki a biztos.
 
A Bizottság szóvivője kedden arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU27-ek vezetői által elfogadott Római Nyilatkozatban gyakorlatilag cáfolték azt a megközelítést, ami éles különbséget tesz Brüsszel, az uniós intézmények és a fővárosok között. „Mi, a vezetők egy egyedi uniót hoztunk létre közös intézményekkel” - idézett Winterstein a nyilatkozatból. Ebből szerinte egyértelműen az is levezethető, hogy a Budapesten is alkalmazott megkülönböztetés Brüsszel és a fővárosok között egyszerűen „nem létezik”.
 
„Brüsszel és a fővárosok egymással való szembeállítása nem működik, annak nincs értelme” - szögezte le a testület szóvivője.
 
Egyelőre nincs időpont Jean-Claude Juncker budapesti útjára – jelezte a szóvivő. Nemrég jelentették be, hogy a bizottság elnöke hamarosan körutat kezd a tagállamokban, hogy a testület EU jövőjének tárgyában nemrég kiadott fehér könyvét népszerűsítse.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook