Donald Tusk átvette a brit kilépési szándékról tájékoztató levelet

Brüsszel, 2017. március 29.
Nagy-Britannia állandó brüsszeli EU-képviselője, Tim Barrow nagykövet szerdán átadta kormánya hivatalos értesítését országa kilépési szándékáról Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének. Tusk utóbb rövid nyilatkozatot tett, amiben leszögezte: az EU egységesen fog reagálni a brit lépésre, és az a cél, hogy a változás a lehető legkisebb mértékben károsítson európai uniós gazdasági, üzleti és szociális érdekeket.
Az EU-szerződés kilépésről rendelkező 50-ik cikkének beélesítésével egy időben az Európai Tanács rövid állásfoglalásban fejezte ki sajnálkozását a brit döntés miatt, és egyúttal megerősítette a tagállamok készségét egy kilépési megállapodás kitárgyalására. A nyilatkozat megállapítja, hogy a következő lépés most az EU-huszonhetek közös álláspontjának a kialakítása lesz, majd pedig kezdetét veheti a tényleges egyeztetés Nagy-Britannia kormányával.

Az esetleges londoni megosztási taktikának elébe menve, az EiT állásfoglalása határozottan leszögezte, hogy az EU egységesen fog fellépni a tárgyalások folyamatában, amelyek célja uniós szempontból, hogy mielőbb eloszlassanak minden – tagországokat, állampolgárokat, üzleti vállalkozásokat érintő – bizonytalanságot. (Szakértők szerint ezzel mintegy azt is megerősítik, hogy a tárgyalások korai szakaszában megállapodásra törekednek majd az állampolgárok jövőbeni státuszát érintő kérdésekben.)

A nyilatkozat megerősítette azt is, hogy a kilépési tárgyalást a tagállamok folytatják, a nevükben eljáró Európai Bizottság képviselője révén.

Tusk úgy jellemezte a következő hónapok alapvető törekvését, hogy „minimalizálják a károkat”, amiket a brit kilépés okozhat az európai uniós gazdasági, üzleti, politikai életben. Az EiT lengyel elnöke egyúttal megismételte azon korábbi bejelentését, hogy április 29-re csúcstalálkozóra hívta össze a leendő tárgyalási mandátum egyeztetésére az EU-huszonhetek vezetőit Brüsszelbe.

Tusk egyúttal azt is értésre adta, hogy a notifikációval formálisan egyelőre „semmi nem változott”, és mindaddig, amíg a brit EU-tagság nem szűnik meg, nem áll be semmilyen változás a brit EU-tagsági jogok és kötelezettségek tekintetében. (Az egyetlen eltérés a jövőben annyi lesz, hogy a kilépési tárgyalásokkal kapcsolatos tagállami egyeztetésekben – legyen bár szó csúcstalálkozóról – a brit kormány képviselői nem vesznek részt.)

A szerdai brit bejelentés a tavaly június 23-i nagy-britanniai EU-tagsági népszavazás eredményének fényében született brit kormányzati és parlamenti döntések végső konklúziójaként tájékoztatja a másik 27 tagállamot a brit kiválás szándékáról. Nagy-Britannia 1973. január 1 óta tagja az Európai Uniónak. A notifikáció átadása után 24 hónap áll rendelkezésre egy kilépési megállapodás kitárgyalására.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook