Brüsszelben rendreutasították a fasiztázó Erdogant

Az Európai Bizottság hétfőn felszólította Törökországot, hogy tartózkodjon a túlzó és sértő kijelentésektől, Jean-Claude Juncker pedig szégyennek nevezte a török elnök Hollandiát lefasisztázó szavait. A tagállamok között ugyanakkor nincs egység abban, hogy engedjék, vagy tiltsák-e területükön az Erdogan jogköreinek kiterjesztését támogató nagygyűléseket.
Úgy tűnik, hogy ezúttal elvetette a sulykot az EU-nál is a holland kormányt lefasiztázó és Hágát válaszlépésekkel megfenyegető török államfő. Az Európai Bizottság hétfőn tőle szokatlan keménységgel arra szólította fel Törökországot, hogy tartózkodjon a hasonló, túlzó és sértő kijelentésektől, és üzengetések helyett a szokásos diplomáciai csatornákon keresztül próbálja tisztázni a nézeteltéréseit az EU-val.
 
„A jelenlegi feszült helyzetben lényeges a további eszkaláció elkerülése és a higgadtság” - közölte Margaritisz Sinasz, a testület szóvivője.
 
Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke egy TV-interjúban szégyennek nevezte az „olyanfajta kijelentéseket”, amiket Recep Tayyip Erdogan tett.
 
A török elnök éktelen haragra gyúlt azután, hogy a héten parlamenti választásra készülődő Hollandia kormány előbb megtagadta a török külügyminiszter gépének leszállását, majd gyakorlatilag kitessékelte az országból a török egészségügyi miniszter asszonyt, aki Németországból autóval lépte át a hatát, hogy részt vegyen egy Erdogan-párti nagygyűlésen.
 
A török elnök a jogköreinek számottevő kibővítéséről áprilisban tartandó referendumon nagyon számít a külföldön élő és általában vele szimpatizáló törökök szavazataira. Indignálódva fogadta ugyanakkor azt, hogy egyes tagállamok, előbb Ausztria és Németország, majd most a választásra készülő Hollandia is megtagadták, hogy török politikusok náluk nagygyűléseken kampányoljanak a véleményük szerint egy nyilvánvalóbb diktatórikus hajlamokat mutató Erdogan mellett.
 
Franciaország ezzel szemben eddig nem gördített akadályt a török politikusok részvétele ellen, egyértelmű jeleként annak, hogy az EU-nak nincs egységes álláspontja arról, hogyan reagáljon a török kihívásra.
 
Erdogan az elmúlt napokban már bajuszt akasztott Németországgal is, felemlegetve neki náci múltját. Angela Merkel viszonylag visszafogottan reagált, megfigyelők szerint ennek egyik oka kétségkívül a migrációs hullám megállításáról tavaly megkötött EU-török megállapodás Ankara által történő felrúgásától való félelem.
 
Az Európai Bizottságnál hangsúlyozták, hogy a tagállamokra tartozik annak eldöntése, hogy engedélyezik-e vagy sem a nagygyűléseket.
 
Hivatalosan ugyan nem szerepelt a napirenden, de a múlt heti EU-csúcson több vezető is nyugtalanságának adott hangot Recep Tayyip Erdogan hatalomkoncentrációja és egyre agresszívabb magatartása miatt. Christian Kern osztrák kancellár egységes uniós álláspontot sürgetett Törökországgal szemben.

Eddigi hozzászólások (0)

Twitter
Facebook