EU-szinten is vizsgálják a "kétsebességes" élelmiszereket

Magyar és szlovák kezdeményezésre az Európai Tanács következtetéseiben is helyet fognak kapni a visegrádi országok kettős élelmiszerminőségre vonatkozó aggodalmai – közölte Takács Szabolcs, EU-ügyi államtitkár kedden az általános ügyek tanácsának ülése után. Közben az Európai Bizottság is ígéri, hogy alaposan utána fog járni a problémának.
Hétfőn és kedden is beszédtéma volt Brüsszelben a kettős élelmiszerminőség problémája, amiről az utóbbi napokban élén vita bontakozott ki főleg Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon. Hétfőn előbb az agrártanács elé került, immár hét tagállam panaszaként a dosszié, majd kedden a V4 csoport tagjainak jóvoltából újra felmelegítették az ügyet a csütörtöki EU-csúcsot előkészítő általános ügyek tanácsának ülésén.
 
Takács Szabolcs, EU-ügyekért felelős államtitkár az ülést követően közölte, hogy magyar és szlovák kezdeményezésre az állam- és a kormányfők által elfogadandó következtetések is kitérnek majd az élelmiszerminőség problémájára. „Az a célunk, hogy ne legyen kettős mérce, és senki se legyen másodosztályú állampolgár az EU-ban. A multinacionális élelmiszergyártók nem téveszthetik meg (következmények nélkül) a fogyasztókat” - jelentette ki az államtitkár.
 
Takács Szabolcs hozzátette, hogy ha ennek a célnak az eléréséhez új uniós szabályok kellenek, akkor Magyarország és partnerei támogatják a jogalkotást. Annál is inkább, mert a meglévő uniós jogszabályok nem tiltják meg a cégeknek, hogy azok a nemzeti ízlés és fogyasztói preferenciák, vagy a fogyasztók vásárlóerejének figyelembevételével differenciáljanak a különböző tagállami piacok között. Semmi sem akadályozza meg a gyártókat abban, hogy országról-országra különböző összetevőket alkalmazzanak, ha az alkotóelemekről pontos tájékoztatást nyújtanak a fogyasztóknak, és nem vezetik félre azokat.
 
Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon több fogyasztóvédelmi összehasonlító vizsgálat is olykor jelentős eltéréseket mutatott ki ugyanazon termékek minősége, tápanyagtartalma és összetevői között, az esetek többségében úgy, hogy Ausztriától keletre silányabb termékeket adtak el ugyanolyan márka alatt.
 
Vera Jourová, az EU egyébként cseh nemzetiségű fogyasztóvédelmi biztosa hétfőn arra kérte a tagállamokat, hogy minden rendelkezésükre álló bizonyítékot gyűjtsenek össze az állítólagos anomáliákról. Ezek birtokban az Európai Bizottság jobban meg tudja majd ítélni a probléma horderejét, és kezdeményezhet esetleges intézkedéseket.
 
Jourová a tagállami élelmiszerbiztonsági hatóságok szakértőinek következő, március 16-i ülésén is szóba kívánja hozni a problémát az esetleges nemzeti intézkedések összehangolásának céljával. A tagállami fogyasztóvédelmi szervezeteket is felkérik arra, hogy adjanak tájékoztatást a nemzeti piacokon észlelt helyzetről.
 
„Nagyon komolyan vesszük azt az ügyet. Tilos az európai fogyasztók félrevezetése. Ez tisztesség kérdése. A tagállamoknak és a Bizottságnak közösen kell dolgoznia az ügyön. Elkötelezettek vagyunk annak biztosítása mellett, hogy a fogyasztóknak ugyanolyan szintű védelem jusson valamennyi tagállamban” - jelentette ki Vera Jourová.

Eddigi hozzászólások (0)

Twitter
Facebook