Elbukott az orosz sertésembargó a WTO-nál

Brüsszel, 2017. február 24.
A WTO fellebbviteli testülete pénteken meghozott döntésében megerősítette, hogy az EU-ból származó élősertésre, a sertéshúsra és más sertésárukra kivetett orosz behozatali tilalom a nemzetközi kereskedelmi szabályokba ütközik. Az EU szerint a döntés azt igazolja, hogy az orosz korlátozásoknak nincs sok közük valós állategészségügyi kockázatokhoz.
Féléven belül már másodszor mondta ki a Világkereskedelmi Szervezet – ezúttal a WTO fellebbviteli testülete –, hogy az EU-ból származó élősertés és sertéshús behozatalára elrendelt tilalommal Oroszország megsérti a nemzetközi kereskedelmi szabályokat.
 
A február 24-én meghozott döntés a Moszkva által 2014 januárjában a Belarusz határral szomszédos EU-területeken kitört az afrikai sertéspestis-járvány miatt bevezetett importtilalomra vonatkozik.
 
A WTO egyik vitarendezési testülete már tavaly augusztusban elmarasztalta Oroszországot azért, mert az EU egész területére kiterjesztette a behozatali korlátozásokat ahelyett, hogy csak a ténylegesen fertőzött helyekről (Lengyelország, Litvánia és Észtország) függesztette volna fel az importot. Miközben minden országnak jogában áll egészségügyi okokból importkorlátozásokat bevezetni, ezek nem érinthetik azokat a területeket, ahol nem ütötte fel a fejét a betegség.
 
A WTO szerint Oroszországnak is az úgynevezett regionális elv figyelembe vételével kellett volna módosítania az állategészségügyi szabályait.
 
„A mostani döntés újfent megerősíti azt, hogy az Oroszország által az EU ellen hozott intézkedéseknek vajmi kevés közük van bármilyen valós állategészségügyi és egészségügyi kockázathoz. Oroszországnak vissza kell vonnia az indokolatlan intézkedéseket és leehetővé kell tennie az EU cégei számára, hogy zavartalanul folytathassák az orosz partnerekkel folytatott kereskedelmüket” - szögezte le közleményében az Európai Bizottság.
 
A testületnél arra is emlékeztetnek, hogy néhány termék (például a sertészsír) kivételével az ügyben érintett termékek is annak a „politikailag motivált” orosz embargónak a hatálya alá esnek, amelyek az EU-ból származó agrárélelmiszereket illetően 2014 augusztusa óta vannak érvényben. Moszkvának annak idején a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek behozatalának tilalma volt a válasza az EU által 2014 júliusában Ukrajna területi épségének megsértése miatt Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókra.
 
Az afrikai sertéspestist egyébként eredetileg Grúziába hozták be Afrikából, onnan terjedt át az egykori szovjet utódállamokba, Oroszországba, Ukrajnába és Fehéroroszországba. Majd vaddisznók átcipelték a határ európai uniós oldalára is, a lengyelekhez és a három balti államhoz. Vytenis Andriukaitis, az EU egészségügyi biztosa nemrég Magyarországon járva a sertéspestis az ukrán határon való átterjedésének veszélyeire hívta fel a magyar hatóságok figyelmét.
 
A Bizottság szerint Oroszország protekcionista politikái más gazdasági ágazatokat is sújtanak. A WTO a közelmúltban több olyan döntést is hozott, amelyben az EU-nak adott igazat a kereskedelemkorlátozó orosz gyakorlatokkal szemben. Ezek közé tartozik a papírra és más termékekre kivetett büntetővámok, továbbá a könnyű tehergépjárművekre kivetett dömpingellenes vámok. Az EU időközben egy másik eljárást is kezdeményezett a WTO-nál a járművek újrahasznosítását terhelő díjak miatt, ebben az ügyben még nem hirdettek ítéletet.
 
Az EU és Oroszország közötti általános kereskedelem a 2013 és 2015 közötti időszakban körülbelül 36 százalékkal csökkent. Ennek dacára az EU messze Oroszország legfontosabb kereskedelmi partnerének számít: az árukivitel 2015-ben elérte a 74 milliárd euró értéket, miközben az orosz import – aminek a zöme energiabehozatal – 139 milliárd euró volt.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook