A szociális és a védelmi politika az új jelöltek a kétsebességre

Brüsszel, 2017. február 23.
A szociális és a védelmi politika lehet a következő két terület, ahol megvalósulhat a többsebességes Európa – vélekedett csütörtökön Joseph Muscat a soros uniós elnökséget betöltő Málta miniszterelnöke, aki a britek lelépési díjából egy új európai pénzügyi alapot hozna létre a társadalmi egyenlőtlenségek által leginkább érintett és ezért a populisták könnyű prédájának számító közösségek számára.
Az EU soros elnöki teendőit ellátó ország miniszterelnöke a szociális és a védelmi politikát tippeli a két következő területnek, ahol belátható időn belül hasonló gondolkodású országok koalíciója révén megvalósulhat a többsebességes Európa. Joseph Muscat, máltai kormányfő ezt az Európai Politikai Tanulmányok Központja (CEPS) által Brüsszelben rendezett nagyszabású konferencia megnyitóján közölte csütörtökön.
 
A baloldali kormány élén álló politikus elérkezettnek látja az időt az európai szociális unióra, ami véleménye szerint élvezi a tagállamok egyértelmű többségének támogatását, jóllehet, mások idegenkednek tőle. „A globalizáció új társadalmi egyenlőtlenségeket hozott létre, elérkezett az idő a szociális unióra” - mondta.
 
Muscat hangsúlyozta, hogy EU-szinten jelenleg nem lát konszenzust a közös előrehaladásra egy sor területen, ezért támogatásáról biztosította a két- vagy többsebességes Európa koncepcióját. A máltai miniszterelnök az eurózónához hasonló módon képzeli el a kétsebességet, amire már rövid távon két jelöltje is van, a védelmi és a szociális politika. Hozzátette, hogy a hasonlóan gondolkodó országok koalíciójáról van szó. „Az egész nem arról szól, hogy egyes országokat kitegyünk, de arról sem lehet szó, hogy akadályozzák az előre haladni kívánókat” - szögezte le.
 
Az EU soros elnökségét ellátó Málta kormányfője a Nagy-Britannia által fizetendő lelépési (vagy inkább kilépési) összegből egy olyan európai pénzügyi alapot hozna létre, amiből az EU-ban a társadalmi egyenlőtlenségek által leginkább sújtott és ezért az eurószkepticizmusra is leginkább hajló közösségeket támogatnák. Lehetséges példaként említette a lakások és az iskolák kérdését, amelyek finanszírozásába valamilyen formába beszállhatna pénzekkel az EU.
 
Muscat arra számít, hogy a március 25-én elfogadandó római nyilatkozat egyik fénypontja lesz egy szociális paktum szükségének kimondása. Elismerte, hogy vannak országok, amelyek nem rajonganak az ötletért. A szociális paktum várakozásai szerint minimum sztenderdeket rögzítene a szociális védelem terén, de része lenne például az ifjúsági garancia is.
 
A máltai kormányfő egy, a jogszabályok tagállamokkal való betartatásáért felelős biztosi poszt létrehozását is támogatná az Európai Bizottságon belül.
 
A jelenlegi helyzetben véleménye szerint az EU-nak még szorosabbra kellene fűznie a kapcsolatait Törökországgal. Felidézte beszélgetését török kollégájával, aki felvetette, hogy ha az EU-t annyira nyugtalanítja a törökországi jogállamiság helyzete, miért nem nyitja meg az erről szóló fejezetet a csatlakozási tárgyalásokon? Muscat igazat adott a török kormányfőnek, de arra is emlékeztette, hogy mindennek előfeltétele valamennyi uniós tagállam elismerése.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook