Mike Pence: az USA a szaván fogja Oroszországot

Brüsszel, 2017. február 20.
Az Egyesült Államok szilárd és tartós elkötelezettségéről biztosította az EU-t, és azt ígérte, hogy Ukrajna területi egységének megsértése miatt „szaván fogják Oroszországot” Michel (Mike) Pence az USA alelnöke, aki hétfőn az uniós intézmények vezetőivel és a NATO főtitkárával tárgyalt Brüsszelben.
„Az Egyesült Államok Európa iránti elkötelezettsége szilárd és tartós” - szögezte le hétfőn Brüsszelben Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke, a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki Brüsszelbe látogatott a Trump-kormányzat hivatalba lépése óta.
 
Mike Pence – aki a hétvégén a müncheni biztonságpolitikai konferencián kezdte európai villámkörútját – vasárnap este érkezett Brüsszelbe, és a program belgiumi részének letudása után hétfőn előbb az EU-intézmények vezetőivel, majd Jens Stoltenberg, NATO-főtitkárral találkozott. Az alelnök nagy feltűnést keltett müncheni beszédéhez hasonlóan igyekezett eloszlatni európai partnereiben a kétségeket az Egyesült Államoknak az európai béke és biztonság melletti elkötelezettségét illetően.
 
„Erősnek és egységesnek kell lennünk az Európa biztonságát fenyegető kihívásokkal szemben” - jelentette ki az USA alelnöke a Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével tartott megbeszélést követően. Hozzátette, Donald Trump elnök arra kérte, tolmácsolja az Egyesült Államok szilárd elkötelezettségét az Európával folytatott együttműködés és partnerség mellett.
 
Pence felhívta európai partnereit, hogy közös erővel lépjenek fel a terrorizmussal és az Iszlám Állammal szemben. Egyúttal megerősítette az USA elkötelezettségét a szövetségesek kollektív védelmére vonatkozó együttműködés folytatása és kiterjesztése mellett. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a Lengyelország és a három balti állam biztonságának szavatolására a helyszínre vezényelt előretolt katonai misszió a helyén marad.
 
Pence Ukrajnára rátérve megjegyezte, hogy az USA ezután is szaván fogja majd Oroszországot., hogy az teljesítse a minszki békemegállapodásban vállalt kötelezettségeket. Ezt még egyszer megismételte, hozzátéve ugyanakkor, hogy Trump új utakon kíván elindulni annak érdekében, hogy közös nevezőt találjanak Moszkvával.
 
Az alelnök az ukrán konfliktusban érintett feleket felszólította arra, hogy tartsák tiszteletben az újonnan aláírt fegyverszüneti megállapodást is.

„Ma olyan hangokat hallottam, amelyek biztatóak a jövőre nézve, szavakat, amelyek sokat elárulnak az új amerikai kormányzat megközelítéséről” - ezt már Donald Tusk mondta az alelnökkel tartott megbeszélése után.
 
Az Európai Tanács elnöke újságírók előtt közölte, három kérdésben kérte ki Mike Pence véleményét arról, hogy egyetért-e vele. Ezek: a nemzetközi rend, a biztonság és az új amerikai kormányzat hozzáállása az Európai Unióhoz. „Az alelnöktől mind a háromszor igent hallottam” - tette hozzá.
 
Ami az első témát illeti, Tusk leszögezte: félreérthetetlenül jelezni kívánom, hogy a Nyugat pusztulásáról szóló jelentések messze elvannak túlozva. Bárki is akarja tönkreverni ezt a rendet, megelőlegezve egy Nyugat-utáni rendet, annak tudnia kell, hogy továbbra is elszántan megvédjük azt”.
 
A lengyel nemzetiségű politikus másfelől megjegyezte, hogy a biztonságunk a NATO-n és a lehető legszorosabb transzatlanti együttműködésen alapul. „A NATO eszméje nem idejétmúlt, ahogy az annak az alapját jelentő értékek sem azok. Beszéljünk meg mindent, kezdve a pénzügyi hozzájárulásokkal, de a köztünk lévő szolidaritás megszilárdítása, és nem pedig a gyengítése céljából” - közölte.
 
Végül, ami a harmadik kérdést, az USA EU-hoz való viszonyulását illeti, Tusk szerint Európa, akárcsak a múltban, most is számít az Egyesült Államok feltétlen és félreérthetetlen támogatására az egységes Európa eszményéhez. „A világ bizonyosan rosszabb hely lenne, ha Európa nem lenne egységes” - tette hozzá.
 
Mike Pense-t fogadva Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is hangsúlyozta, hogy az USA-nak már csak saját jól felfogott érdekében is erős és egységes Európára van szüksége minden területen. A Bizottság elnöke arról biztosította amerikai tárgyalópartnerét, hogy az európai szövetségesek fokozni fogják védelmi kiadásaikat, de rögtön hozzátette azt is, hogy ezekbe a humanitárius és a segélypolitikai támogatásokat is bele kell érteni.
 
Arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok gazdasága sokkal jobban függ a kereskedelemtől és az áruforgalomtól, „mint azt egyesek gondolják”.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook