Juncker: öt év éppen elég lesz!

Brüsszel, 2017. február 13.
Jean-Claude Juncker hétfőn ismételten megerősítette, hogy nem akar két mandátumot az Európai Bizottság élén. „Öt év elég” - jelentette ki az osztrák vezetőkkel közösen tartott sajtótájékoztatón.
Nem kíván egy második mandátumot az Európai Bizottság élén – ismételte meg hétfőn Jean-Claude Juncker, a testület elnöke. A korábbi luxemburgi miniszterelnök a hétvégén a német állami rádiónak nyilatkozva közölte, hogy 5 éves mandátumának lejárta után nem kíván maradni.
 
A bejelentés annak ellenére kisebb szenzációt keltett Brüsszelben és azon kívül, hogy Juncker már nem először beszél erről a tervéről. Legutóbb, még tavaly decemberben a Welt am Sonntag című német lapban már elmondta ugyanezt, azonban akkor nem kapta fel nyilatkozatát a nemzetközi sajtó.
 
Most hétfőn az osztrák vezetőkkel tartott közös sajtóértekezleten (erről lásd külön cikkünket) egy újságíró megint rákérdezett. Juncker pedig azt mondta, hogy sohasem állt szándékában öt évnél tovább maradni a Bizottság élén. Ha így lenne – fejtegette –, akkor állandóan tisztáznia kellene magát a gyanú alól, hogy újraválasztása miatt hívogat néhány tagállami vezetőt. „Öt év az elég” - szögezte le.
 
Juncker úgy vélte, hogy ötéves mandátumának félidejében a Bizottság a programjában tervezett javaslatoknak a 80 százalékát letette már a Tanács és az EP asztalára. A hátralévő két és fél év kiemelt témáinak nevezte a migrációs politikát, a szociálpolitikai fejezetet, a gazdasági és monetáris unió további mélyítését, a biztonság javítását és a védelmi uniót.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook