Megerősítették a Schengen további negyedéves felfüggesztését 5 országban

Brüsszel, 2017. február 7.
Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkár szerint Magyarország továbbra is ellenzi a személyek szabad mozgásának bármilyen korlátozását. Takács az EU-ügyi miniszterek és államtitkárok brüsszeli tanácsülése után nyilatkozott. A márciusi EU-csúcsra készülő tanács tudomásul vette az európai ügyészségi hivatal megerősített együttműködés keretében történő megteremtését is.
Az EU-ügyi miniszterek – az úgynevezett EU Általános Ügyek Tanácsa – kedden alapvetően a március 9-10-én esedékes brüsszeli EU-csúcs előkészületeivel volt elfoglalva, de Takács Szabolcs szerint röviden érintették a Római Szerződés 60 éves évfordulója alkalmából március 25-én esedékes római csúcstalálkozó egyes kérdéseit is.

A keddi tanácsülés egyúttal szentesítette azt a korábbi döntést, aminek értelmében a Schengen-térség öt állama – Ausztria, Dánia, Németország, Norvégia és Svédország – február 11 után újabb három hónapra meghosszabbíthatja a Schengen-rendelkezések végrehajtását, és egyes határszakaszokon fenntarthatják a migrációs válság nyomán ideiglenes jelleggel helyreállított határellenőrzésüket.

Ausztria az osztrák-magyar és az osztrák-szlován szakaszon, Németország a német-osztrák határvonalon kapott tavaly májusban lehetőséget arra, hogy a migrációs válság nyomán előállt rendkívüli helyzetben hat hónapra helyreállítsák a határellenőrzést. Az Európai Bizottság javaslatára a nemzeti intézkedés lehetőségét tavaly november 11-én három hónappal meghosszabították, ez jár le most február 11-én.

Az érvényben lévő Schengen-kódex értelmében valamely Schengen-tag maximum két éven át tarthat fenn ilyen helyi ellenőrzést, de minden esetben megfelelő indoklást kell felmutatni, és az igényt – a Bizottság véleményezése alapján – az EU-tanácsnak jóvá kell hagynia.

Takács mindezekre reagálva fogalmazott úgy, hogy Magyarország nem ért egyet az ilyen intézkedésekkel, mivel magyar megítélés szerint az EU-tagságnak az állampolgárok életében közvetlenül érzékelhető előnyei csorbulnak ezáltal. Ettől függetlenül, a mostani 3 hónapos prolongálást – amiről nem régen a belügyminiszterek vitáztak és saját körben már döntöttek – az Általános Ügyek Tanácsa „vita nélkül” jóváhagyta.

A migrációs dosszié körüli vitákat kommentálva a magyar államtitkár úgy fogalmazott, hogy „egyre jobb dolog Brüsszelben magyarnak lenni”, mivel szavai szerint „egyre több tagállam veszi át a kérdésről vallott magyar logikát és megközelítést”. Az államtirkár elismerte ugyanakkor, hogy „néhány tagállam és az Európai Bizottság” változatlanul ragaszkodna a menekültkvóták közetelező elosztásának intézményesítéséhez.

Az irány az államtitkár szerint ennek ellenére összességében „progresszív”, mivel láthatóan egyre inkább a probléma Európai Unión kívüli kezelése kerül előtérbe. „Mind inkább arra összpontosítunk, hogy miként lehet a külső nyomást már EU-n kívül csökkenteni” – mutatott rá ennek kapcsán.

A Bruxinfómnak arra a kérdésére, vajon mindezek fényében a migrációs válság témájában milyen előrelépés várható a márciusi csúcson – különösen annak ismeretében, hogy a tavalyi Európai Tanács legkésőbb 2017 júniusát jelölte meg végső határidőül az európai uniós menekültügyi rendszer átfogó reformjához – Takács válaszában emlékeztetett arra, hogy „a migrációs csomag egészét csak akkor lehet megnyugtatóan lezárni, ha valamennyi fontos elemét sikerült tisztázni”. A magyar megítélés ennyiből – sok más tagországhoz hasonlóan – az, hogy a dublini rendszer átfogó reformja nem lehet teljes a külső tényezők megfelelő irányú kezelése nélkül.

A magyar államtitkár a pillanatnyi helyzetet látva és a kép egészét tekintve úgy vélte, hogy ma még kétségesnek tűnik, vajon mindezt idén júniusra sikerülhet-e végül megteremteni. Ennek megfelelően szerinte migrációs-ügyben egyelőre "a márciusi csúcson sem várható még áttörés".

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook