Alternatívát keresne Budapest az orosz szankcióknak

Brüsszel, 2017. február 6.
Politikailag és gazdaságilag is kudarcot vallottak az Oroszországgal szemben kivetett szankciók – jelentette ki a külügyi tanács ülésén a magyar külügyminiszter, aki az ülést követően pontosította, hogy ez nem jelenti a korlátozó intézkedések feloldásának Magyarország által történő hivatalos kezdeményezését.
Az ukrajnai helyzetnek szentelt hétfői külügyminiszteri vita adott alkalmat Szijjártó Péter számára, hogy ismételten megkérdőjelezze az Oroszország ellen hozott gazdasági szankciók értelmét, és érdemi vitát szorgalmazzon a korlátozó intézkedések fenntartásának értelméről egy esetleges meghosszabbításról szóló nyári döntés előtt.
 
„A szankciók gazdaságilag és politikailag is kudarcot vallottak. Az EU rossz választ adott egy helyzetre, amivel károkat okozott önmagának” - vélekedett a külügyminiszteri tanácsülés szünetében a magyar diplomácia feje. Emlékeztetett arra, hogy a szankciók eredeti célja a minszki békemegállapodás végrehajtásának előmozdítása volt. Mivel ez szerinte eddig semmilyen eredményre nem vezetett, elérkezettnek látja az időt ennek a pozíciónak a felülvizsgálatára.
 
Szijjártó a BruxInfo kérdésére ugyanakkor megerősítette, hogy szavai nem jelentik a szankciók feloldásának hivatalos kezdeményezését. Ennek ugyanis meg van a maga ideje és kerete, amikor az EU félévente a korlátozó intézkedések általában újabb hat hónappal történő meghosszabbításáról dönt.
 
A külügyminiszter bírálta, hogy eddig az EU rendre megspórolta azokat a dolog lényegébe hatoló vitákat, amelyek a szankciós rezsim melletti és azzal szembeni érveket ütköztették volna. Úgy vélte, egy ilyen vitának éppen az alternatív megoldások beazonosításáról kellene szólnia.
 
Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy a tavaly októberi csúcson volt egy csúcsszintű vita az orosz szankciókról, és ezt követően döntöttek a tagállamok decemberben a szankciók meghosszabbításáról.
 
Példaként említette azt, hogy lengyel kollégájának az a meggyőződése, hogy a szankciók 2-3 éven belül tényleges hatást fejtenek ki Moszkvára, és elérik a céljukat. „Én ezzel nem értek egyet, mert megítélésem szerint az orosz gazdaság az európaival szemben az eltelt időben már alkalmazkodott a szankciókhoz” - tette hozzá.
 
Az eredetileg Ukrajnáról szóló vitán források szerint más külügyminiszter nem hozta szóba a szankciók kérdését.
 
Szijjártó Péter ugyanakkor újfent bírálta azt, hogy az EU korábbi ígéretei és a feltételek Kijev által történt teljesítése ellenére még mindig halogatja a vízummentesség megadását Ukrajnának. A külügyminiszter az EU adósságai közé sorolta azt is, hogy a holland referendum miatt késik a szabadkereskedelmi megállapodás hatályba léptetése az EU és Ukrajna között. Az Unió ugyanakkor ideiglenes jelleggel már alkalmazza a megállapodást, bár az tény, hogy még nem minden ország ratifikálta.
 
A magyar diplomácia feje szerint Ukrajna területi integritásának tiszteletben tartása nem lehet kérdés. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány felelősséget érez az Ukrajnában élő 150 ezer fős magyar kisebbség iránt. És nem ért egyet az ukrán nyelv- és oktatási törvény bárminemű módosításával, ami csorbítaná a szórványban élő magyar közösségek jogait.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook